Petak 03.11.2017.
00:11
D. Dekić - Vesti

Nemilice arče pare naroda

Tanjug
Englezu i pasoš i pare: Rejf Fajns (levo) i Aleksandar Vučić (desno)

Zapušavane su rupe u opštinama gde su naprednjaci na vlasti, pa je i Beogradu u dva navrata dodeljeno ukupno skoro milion evra, iako je gradonačelnik Siniša Mali tvrdio da je prestonica u suficitu.

Rekorder je, ipak, Zaječar na čiji je račun, posle preleta gradonačelnika Boška Ničića u SNS, prebačeno čak 3,2 miliona evra.

Sve te uplate su daleko od onoga što je prava namena tih rezervi, jer kako ukazuje ekonomista Milan Kovačević, to su pare koje idu iz novčanika svih građana Srbije, a namenjene su vanrednim situacijama u zemlji.

- Previše smo mi novca dali vlastima, a bez utvrđivanja kriterijuma za njegovo korišćenje. Onda oni kako znaju i umeju, a uglavnom neracionalno raspolažu našim parama - ocenio je Kovačević za "Vesti".

Budžet, prema njegovim rečima, ne može rasti više od bruto društvenog proizvoda, odnosno u iznosima većim nego što je privredni rast.

Opštinski roze ajfon

Budžetska rezerva opštine Žabalj otišla je, između ostalog, na telefon ajfon, roze boje, plaćen oko 800 evra, zbog čega su meštani predsednika opštine Čedomira Božića nazvali Čeda ajfon. Plata čelnika opštine je bila 250 evra veća od dozvoljene, a koliko se nemilice troškarilo vidi se i iz preskupog odlaska u Veronu. To je samo deo od 1,3 miliona evra, nepropisno potrošenih para građana ove opštine.

Međutim, kaže ovaj ekonomski stručnjak, država dve godine zaredom povećava poreze puneći tako državnu kasu, što opet ide na račun građana Srbije.

Iz rezervi je 320.000 evra otišlo i na tek osnovanu Kancelariju za saradnju sa Rusijom i Kinom (a ukupno košta milion evra), koju je kao političku utešnu nagradu dobio na rukovođenje bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić, dok je ruskosrpska produkcija dobila skoro četvrt miliona evra za film o ruskom zauzimanju aerodroma u Prištini.

Milionče, po milionče u evropskoj valuti, ali Ranku Savić, predsednicu Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, kako kaže u tom "rasipanju" narodnih para najviše iritira što je odluka o dodeli novca isključivo u rukama jednog čoveka, šefa države Aleksandra Vučića.

- Porazno je što u tom davanju nema utvrđenog sistema i budžetske projekcije, već je to predsednikova trenutna inspiracija na konferenciji za novinare kad se u priči raspline pa izobećava pare. Ali tako nam i treba kad smo pasivni i ne uzimamo u ruke svoju sudbinu, a ni pare koje su naše, a ne Vučićeve i vladine - kaže Savić za naš list.

A šta smo sve mogli

- Obnova 77 narodnih kuhinja u Srbiji
- Izgradnja 20 dečjih vrtića.
- Izgradnja 10 škola.
- 100 zidanih kuća od po 150 kvadratnih metara.

U osvrtu na najavljenu "povišicu plata" koja je u stvari vraćanje oduzetog 2014. godine, čelnica ASNS ističe da će važiti samo za zaposlene u državnim preduzećima i službama. Ne i za radnike u javnim komunalnim preduzećima, iako ta preduzeća i sama zarađuju.

Radnici u tim firmama, prema rečima naše sagovornice, "poginu" za 200 evra.

Nekima se dodaje, a nekima poput komunalaca oduzima, a naša sagovornica podseća i da je tokom tri godine od penzionera uzeto 680 miliona evra. "Srpska kuća", zamišljena kao sedište kulturnih i društvenih dešavanja u Podgorici, finansirana je sa tri i po miliona evra, mada još uvek nije primila prve posetioce iako je to bilo najavljeno u septembru.

Jednokratnu pomoć Republici Srpskoj od pet i po miliona evra, koja je kako je naglasio predsednik Srbije doneta na njegovu inicijativu.

Međutim, Vučićevu izjavu da je dao za institucije RS i četiri opštine u BiH gde žive Srbi, mediji su tumačili kao podršku lično predsedniku RS Miloradu Dodiku.

Plaćamo i bogosluženja

U Vladi prednjače dotacije za ministarstva sporta i odbrane kojima je početkom leta dato skoro 7,2 miliona evra za zavode u Batajnici i Čačku. Mediji su izvukli i "sumnjiv ugovor" o bogosluženju u kasarnama, gde se kao jedini ponuđač artikala za bogosluženje pojavila na tenderu Eparhija žička koja će za pola miliona dinara snabdevati Vojnu poštu u Kraljevu. SPC je dobio oko milion evra za izgradnju Hrama Svete trojice u Mostaru, uništenog u ratu 1992. i Sabornog hrama Svetog Simeona Mirotočivog u Beranama. 

2020 © - Vesti online