Četvrtak 02.11.2017.
13:38
Vestionline, Tanjug

"Srbija ne sedi na dve stolice, onima koji to tvrde pokloniću - hoklice"

Tanjug
Dragan Marković Palma sa Johanom Gudenusom u Beču

- Hoklicama sam funkcionerima u Jagodini zamenio fotelje i prodao ih, a novac dao siromašnim porodicama sa više dece - podsetio je Marković, na svečanosti koju je upriličio sinoć u Beču za 550 studenata, lekara, privrednika, političara, koji se od 31. oktobra nalaze u poseti glavnom gradu Austrije, u organizaciji Skupštine grada Jagodine.

- Srbija ne sedi na dve stolice, ni EU ni Rusije, a želimo u EU i dobru saradnju sa prijateljskom Rusijom, a sedimo na svojoj, srpskoj stolici, i ne želi da nam se neko meša u to šta ćemo raditi i sa kime ćemo biti, prijatelji - rekao je Marković.

On je podsetio na veoma dobru saradnju sa Slobodarskom partijom Austrije (FPO) i njenim liderom Hajncom Kristijanom Straheom.

- FPO ulazi u Vladu Austrije i imaće tri ministra, veoma važnih resora Austrije, što će političku i ekonomsku saradnju Srbije i Austrije podići na još veći nivo - rekao je Marković.

On je ocenio da je poseta Beču, koja završava danas, u potpunosti ispunila cilj.

Ispred grada Beča, kao zamenik gradonačelnika, i FPO, gde je potpredsednik, Johan Gudenus je rekao da Austrija i Srbija imaju veoma razvijene ekonomske i političke odnose, koji su u sve većem usponu, zahvaljujući i tomo što u Austriji živi i radi 300.000 Srba, a samo u Beču 150.000.

On je ocenio da će buduća saradnja, ulaskom FPO u Vladu, biti još čvršća i da će "dve hrišćanske države biti brana islamizaciji Evrope".

Tokom boravka u Beču, sa 550 studenata, privrednika i političara iz Jagodine, 50 medicinskih radnika Doma zdravlja i Opšte bolnice u Jagodini, sa direktorima, bilo je u višečasovnoj poseti AKH klinici, najvećoj u Beču i jednoj od najvećih u Evropi.

Njihov domaćin bio je ginekolog - akušer prof. dr Peter Frige.

Reč je o državnoj ustanovi sa objektima površine 240.000 kvadratnih metara, u kojima je 29 klinika koje zapošljavaju 10.000 ljudi od čega 1. 700 lakara raznih specijalnosti i akademskih zvanja, rekli su domaćini jagodinskim medicinarima.

Na AKH klinici, koja je i najveći centar za transplantacije organa u Austriji, vežba i oko 3. 000 studenata Medicinskog Univerziteta u Beču. 

2024 © - Vesti online