Četvrtak 02.11.2017.
10:10
Vestionline, Tanjug

Smenjeni članovi katalonske vlade stigli u Madrid, Pudždemon ne dolazi?

EPA/Andreu Dalmau
On se, sve su prilike, neće pojaviti pred sudom: Karles Pudždemon

Ukupno 20 regionalnih političara, uključujući i smenjenog katalonskog lidera Karlesa Pudždemona, pozvano je da se pojave pred sudom.

U pitanju je 13 članova smenjenog katalonskog kabineta i šest članova parlamentarnog odbora.
Kako je preneo AP, prvi se pojavio "broj dva" Pudždemona, smenjeni katalonski potpredsednik Oriol Žunkeras.

Belgijski advokat Pol Bekert, koji zastupa Pudždemona, izjavio je juče da bi smenjeni katalonski lider trebalo da bude ispitan u Belgiji. Kako je Bekert izjavio za AP, Pudždemon se neće vratiti u Madrid da bi se pojavio pred sudom.

Ranije je rekao da ne očkuje da se u narednim nedeljama smenjeni katalonski lider vrati u Španiju, a posebno ne zbog saslušanja pred španskim sudom.

Advokat Pol Bekert je, na pitanje o pojavljivanju Pudždemona pred sudom, odgovorio da on "ne ide u Madrid".

- Kako stvari trenutno stoje, ne vidim da će se vratiti u narednih nekoliko nedelja - rekao je Bekert za tv mrežu "VTM".

Ukoliko Španija bude tražila izručenje Pudždemona, onda će o tome odluku doneti belgijske sudije, a ne vlada, dodao je Bekert.

Portparol vladajuće španske Narodne partije Esteban Gonzales Pons je izjavio da će, ukoliko se Pudždemon ne pojavi pred sudom, "najverovatnije od Belgije biti tražena ekstradicija" i da će ga "belgijska policija privesti".

Vrhovni španski sud pozvao je Pudždemona i 13 njegovih smenjenih ministara da se pojave pred sudijama u četvrtak i petak, najavivši optužnice protiv njih.

Tužilaštvo je prethodno zatražilo krivično gonjenje protiv njih zbog pobune i podsticanja na pobunu.

Pudždemon je u utorak poručio iz Brisela da nema nameru da izmiče pravdi, ali da se neće vratiti u Španiju ukoliko ne dobije garancije da će tamo imati pravedno suđenje.

On je, takođe, optužio špansko tužilaštvo da pothranjuje "želju za osvetom" protiv njega, a istovremeno je istakao da neće tražiti politički azil u Belgiji, prenose francuski mediji.

Pudždemon je sa jednim delom svoje smenjene vlade prešao u Brisel nakon što su španske centralne vlasti preuzele kontrolu nad svojom severoistočnom pokrajinom Katatalonijom.

Španski istražni sudija mogao bi da naredi hapšenje bivšeg katalonskog lidera Karlesa Pudždemona i pet članova njegove regionalne vlade, bez obzira na to da li će se oni pojaviti pred sudom u Španiji.

2024 © - Vesti online