Utorak 13.07.2010.
16:37
Tanjug

Srbi vicešampioni sveta u dizajnu softvera

 

Kako je u utorak saopštila ta kompanija, drugo mesto na svetskom takmičenju u kategoriji dizajna softvera članovi studentskog tima "TFZR" osvojili su projektom "Neural Communicator", završivši takmičenje ispred 66 timova iz čitavog sveta.

Nagrađeni softver je namenjen osobama sa posebnim potrebama, a njegov rad zamišljen je tako da se korisnicima na čelo i lice stavljaju senzori koji im omogućavaju komunikaciju, kako međusobnu, tako i sa okolinom.

Prvo mesto na "Majkrosoftovom" nadmetanju, čije je finale održano u Varšavi, osvojili su takmičari sa Tajlanda, koji su dizajnirali softver sa sličnom namenom, dok je treće mesto pripalo takmičarima sa Novog Zelanda.

Ovo je uspeh koji do sada nijedna "IC" ekipa iz Srbije nije postigla, navodi se u saopštenju, uz najavu da će tim povodom u sredu u Medija centru u Beogradu biti održana konferencija za štampu, na kojoj će govoriti ministarka omladine i sporta Snežana Marković-Samardžić, direktor Direkcije za komercijalne poslove Telekoma Srbija Vladimir Lučić i studenti vicešampioni.

Uspeh srpskih takmičara na "Imedžin kapu" upotpunili su članovi tima "TeamWerkz" sa Univerziteta Singidunum iz Beograda, koji su se na takmičenju u Varšavi plasirali u prvih šest ekipa u svetu u kategoriji digitalni mediji.

Na "Imedžin kapu" je ove godine sa svojim radovima učestvovalo više od 325.000 učenika srednjih škola i studenata, dok je u finale dospelo oko 400 takmičara, podeljenih u timove, iz oko 70 zemalja.

2024 © - Vesti online