Sreda 01.11.2017.
17:59
Vestionline, Tanjug

Tači: Niko ne može da nas blokira

youtube.com/Klio Muza
Hašim Tači spremno gradi vojsku

On je na otvorenoj debati sa civilnim društvom na temu Stav srpske zajednice u vezi sa izmenom mandata Bezbednosnih snaga Kosova svi znaju da KFOR ne može zauvek da ostane na Kosovu.

- Šta više, u interesu KFOR i NATO pakta jeste da što je pre moguće, Kosovo stane na svoje noge, a posebno u segmentu bezbednosti. Na kraju krajeva, Oružane snage će se formirati u potpunoj saradnji sa KFOR, NATO paktom i SAD - rekao je Tači.

Smatra i da je javna debata o transformisanju BSK bila praćena i pogrešnim shvatanjima oko pitanja da li ovaj proces treba zaključiti putem ustavnih promena ili zakonskih izmena, prenosi RTK2.

- Niko ne može namerno da blokira ovaj proces. Niko ne može da uloži veto protiv ovog procesa. Nezavisno od načina kako će se ovaj proces završiti, to je ustavni i zakonit proces. Ističem ovu činjenicu, kako bi otklonio neke nesuglasice koje mogu da postoje u nekim državama, članicama NATO - rekao je Tači.

Ustavne izmene, prema njegovim rečima, su neophodne, samo u simboličnom smislu, dakle izmena imena iz BSK u OSK, a ustavnim promenama se obezbeđuje šire obuhvatanje svih zajednica, što će, kako kaže, dalje učiniti lakšim put Kosova ka učlanjenju u NATO.

2024 © - Vesti online