Sreda 01.11.2017.
18:01
A. Vučićević - Vesti

Male šanse za večnu robiju

Tanjug/Fondacija Tijana Jurić
Velika podrška: Potpisivanje peticije za doživotni zatvor


Namera je da se takva sankcija uvede za najteže oblike teških krivičnih dela poput ubistva deteta, maloletnika ili trudne žene, te da se ukine pravo na uslovni otpust. Potpisi još uvek nisu sabrani, ali je procena da ih ima više od 100.000, što je i više nego dovoljno da ovaj predlog za izmenu krivičnog zakonika uđe u skupštinsku proceduru.

- Svi štandovi su zatvoreni i u narednim danima prikupićemo sve formulare sa štandova, izvršićemo administrativno-tehničku obradu, a zatim ih predati Narodnoj skupštini. Ono što smo obećali, da ćemo organizovati narodnu inicijativu i da ćemo zamoliti građane da davanjem potpisa iskažu svoje mišljenje i volju, to smo i ispunili i sada je na državi da dalje radi njen deo, kaže otac svirepo ubijene Tijane Jurić, Igor Jurić. On je istakao da je do sada obrađeno 93.000 potpisa.

- Očekujemo još puno formulara da nam stigne iz gradova širom Srbije, a moja realna procena je da će biti više od 150.000 potpisa. Ponosan sam na akciju i odziv, posebno jer smo od sedam dana imali četiri sa izuzetno lošim vremenom. Uskoro ćemo imati preciznije podatke, a definitivan broj sakupljenih potpisa ću objaviti u petak - rekao je Jurić za beogradske medije.
Sa druge strane, poznati beogradski advokat Borivoje Borović nije optimističan kad je u pitanju ova inicijativa.

Ubice povratnici

Nakon što je Dragan Đurić oteo i ubio petnaestogodišnju Tijanu Jurić, njen otac Igor osnovao je fondaciju koja nosi ime njegove ćerke. Nakon ubistva trogodišnje Anđeline Stefanović iz Vratarnice kod Zaječara, odlučio je da pokrene inicijativu za uvođenje doživotne kazne.
- Ubistvo Anđeline Stefanović izazvalo je u meni ljutnju, bes, nemoć. Nisam mogao da shvatim da svi oni izgubljeni, oduzeti životi dece pre Anđelinog nisu bili kraj. Shvatio sam da se ubice ne plaše, da ne postoji razlog zbog kojih bi odustali od svojih svirepih namera - rekao je Jurić. On je podsetio javnost na primer Darka Kostića, koji je ubio stariju ženu, a nakon sedam godina zatvora je izašao i ubio Ivanu Podrašević (15) godina.
- Takođe ne smemo zaboraviti Dušicu Ilić koju je ubio Goran Ilić. To je monstrum koji je bio u popravnom domu, ubio jednu osobu, zatim je mrtvu silovao. Tada je osuđen na maksimalnu zatvorsku kaznu, ali je amnestijom smanjena za petinu. Nakon toga je izašao, silovao i ubio devojčicu. To je bila njegova šansa, a naš poraz. Zbog svega toga ubice ne smeju da se vraćaju u društvo - rekao je Jurić.
 

- Mislim da to nije izvodljivo. Izdvojiti samo jedno krivično delo za koje će se predvideti doživotna kazna zatvora, a da pritom krivičnim zakonikom ta mera uopšte nije predviđena ta sankcija, nemoguće je. To je jedan pristup oštećenih i javnosti koja je ozlojeđena tim slučajevima koji su učestali u našoj sredini, ali pravno posmatrano nije realno. Morale bi se izvršiti ozbiljne promene krivičnog zakona - kaže za "Vesti" Borović. On je istakao da je doživotna kazna zatvora svojevrstan fenomen.

- Evropsko zakonodavstvo predviđa priliku da se osobe koje su dobile doživotnu kaznu "poprave" i dobiju uslovni otpust posle 25 godina. Mi moramo ići u skladu sa Evropom. Ovakva inicijativa zadire u generalnu i specijalnu prevenciju, a ja smatram da je kazna od 30 do 40 godina zatvora, koja se sada često izriče za teška dela, prava mera i mnogo je efektnija od doživotne kazne - objašnjava Borović. On ističe da je doživotna kazna više simbolična stvar koja po njegovom mišljenju uopšte ne može postići svrhu koju roditelji ubijene dece žele da postignu.

 

2024 © - Vesti online