Sreda 01.11.2017.
16:42
N1

Original Dejtonskog sporazuma pokušao da proda za 50.000 evra

wikipedia.org
Potpisivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma 1995. godine

Hapšenje Kunotoša zvanično je potvrđeno i iz MUP-a RS koji je saopštio da su policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova juče uhapsili "lice inicijala Ž. K." zbog postojanja osnova sumnje da je izvršilo krivična dela trgovina uticajem i  falsifikovanje ili uništavanje službene isprave.

Lice Ž. K. (ranije je objavljeno da se radi o Željku Kuntošu) sumnjiči se da je, nakon što je došlo u posed originalnog teksta Dejtonskog mirovnog sporazuma, napisanog na engleskom jeziku, tokom 2017. godine, isti nudio na prodaju u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi, navedeno je u saopštenju MUP-a RS.

Lice je istog dana uz Izveštaj o počinjenom krivičnom delu sprovedeno u Posebno odeljenje tužilaštva RS za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminaliteta Javnog tužilaštva Republike Srpske u Banjaluci.

Kako je nezvanično saznala Federalna novinska agencija jutros, Željko Kuntoš je originalni tekst Dejtonskog mirovnog sporazuma, na engleskom jeziku, pokušao da proda za 100.000 KM (50.000 evra).

Kuntoš je u međuvremenu pušten da se brani sa slobode jer nije bilo zakonskih osnova za određivanje pritvora, potvrdila je za N1 Dragica Tojagić iz Tužilaštva.

- Željko Kuntoš ispitan je danas od strane Republičkog javnog tužioca nakon čega je pušten da se brani sa slobode, s obzirom da nisu postojali zakonski razlozi za određivanje pritvora. Kuntošu se stavlja na teret da je u prethodnom periodu, za sada na neutvrđen način, pribavio originalni primerak Dejtonskog mirovnog sporazuma te ga sakrio i držao u svojoj kući na Palama gde je isti pronađen prilikom pretresa od strane pripadnika MUP-a koji je izvršen po naredbi nadležnog suda. Istraga se nastavlja, a postupajući tužilac će odlučiti u kojem smeru će se dalje odvijati rad na ovom predmetu - kazala je Tojagić za N1.

Kuntoš je inače još uvek pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, potvrđeno je za N1 u MUP-u RS.

2024 © - Vesti online