Četvrtak 02.11.2017.
00:30
Vestionline

Jedete ren uz pečenje, a on leči ove bolesti

commons.wikimedia.org/Anna reg
Dobar uz pečenje, dobar za lečenje

 

Lekovitost te biljke ljutog ukusa poznavali su i stari Grci, koji su je koristili za ublažavanje bolova u leđima, kao i kod nedostatka polne želje. Ren, osim u dobroj supi i uz pečenje, možete koristiti i kao prirodan lek za sledeće zdravstvene probleme.

Reuma i artritis

U pamučnu tkaninu stavite sveže izrendan ren i položite ga na bolno mesto, tako da kožu dodiruje platno, a ne ren. Ukoliko slučajno osetite žarenje, sklonite oblogu, jer ren zna da izazove plikove i opekotine. Zato je najbolje maslinovim uljem dobro namazati kožu pre i posle stavljanja obloge.
Visoka temperatura
Nema boljeg leka za snižavanje temperature usled prehlade i groznice od rena. Kolutove rena nanižite na konac, stavite oko vrata i držite nekoliko sati. Ren će izvući vrućinu iz tela.

Glavobolja

Manite se lekova protiv glavobolje. Kašu od rena stavite na potiljak i držite tako svega nekoliko minuta, da ne bi došlo do iritacije kože. Obavezno nakon toga namažite potiljak maslinovim uljem.

Disajni putevi

Čaj od rena olakšava disanje i ublažava upalne procese disajnih organa. Sa dva decilitra prokuvale vode prelijte 10 grama izrendanog rena, poklopite i pustite da odstoji pet minuta. Procedite ga i pijte dok je mlak.

Kašalj

Malo jabukovog ili vinskog sirćeta dodajte u izrendani ren i nekoliko puta dnevno pojedite po kašičicu te smese. Možete da napravite i sirup, za koji vam je potrebna jedna kašika rena, kašika iseckanog crnog luka, pet kašika vode i pet kašičica meda. Sve to pomešajte i pustite da prokuva, a zatim ohladite i procedite. Pijte po kašiku tri puta na dan.

Srce i krvotok

Recept koji sledi pomoći će vam u jačanju srca i krvnih žila i u sprečavanju bolesti. Potrebno vam je pet kašika soka od šargarepe, isto toliko izrendanog rena, sok od tri limuna i dve čaše meda. Sve sastojke pomešajte i čuvajte u staklenoj flaši u frižideru. Tokom dva meseca tri puta dnevno uzimajte po kašičicu te smese sat pre jela.

2024 © - Vesti online