Sreda 01.11.2017.
13:48
b92.net

"Do juče su svi prihvatali Kosovo kao nezavisno, a sada..."

youtube.com/UT CES
Velika stvar za Srbiju: Džejms Ker Lindzi

Kako navodi, percepcija proglašenja nezavisnosti Kosova unutar međunarodne zajednice je do sada bila "jednosmerna ulica" - prihvatali su da je Kosovo nezavisno. 

- Ovo je prvi put da je neka zemlja promenila odluku i to je bez bilo kakve sumnje značajno - kaže Ker-Lindzi. 

Prema njegovim rečima, teško je reći zašto je Surinam doneo takvu odluku, ali verovatno postoji više razloga. 

- Deo bi mogao da bude do lobiranja Srbije, zemlja se nedavno približila Rusiji, pa bi i to mogao da bude jedan od razloga, a odluka bi mogla da bude zasnovana i na brigama oko suvereniteta - navodi britanski profesor koji se bavi Balkanom. 

A da li je moguće da neko tek tako promeni odluku? 

- Pismo je čudno napisano… Prema međunarodnom pravu, odluka o povlačenju priznavanja nezavisnosti nije moguća. To je teza koju Kosovo zastupa. Zapravo, povlačenje priznavanje nezavisnosti i neprihvatanje suvereniteta druge zemlje nad tom teritorijom nije moguće. Međutim, apsolutno je moguće da zemlja promeni stav po pitanju suvereniteta (u suprotnom nijedna država nikada ne bi mogla da se spoji da drugom državom, jer druge zemlje ne bi mogle da prihvate tu promenu). U tom smislu, Surinam sigurno može da bira da li ne prihvata Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu ili smatra da Srbija ima suverenitet nad tom teritorijom. To je ono što nije razjašnjeno u pismu. Međutim, činjenica da je pismo poslato srpskoj vladi dovoljno sugeriše o nameri. 

Na pitanje da li bi još neka zemlja nakon Surinama mogla da promeni odluku Ker-Lindzi navodi da se "Srbija tome nada". 

- Nisam siguran da li je ovo početak novog trenda ili je reč o jedinstvenom slučaju. Mislim da je moguće da još neki imajući u vidu nedavna dešavanja sa Katalonijom i Kurdistanom odluči da povuče priznavanje nezavisnosti Kosova - kaže britanski profesor. 

Ipak, kako navodi, ukoliko se to dogodi očekuje da će biti reč o malo zemalja. 

- Verovatnije je će zemlje koje nisu priznale Kosovo postati još odlučnije u svojoj odluci. Međutim, isto tako bi odluka Surinama mogla da utiče na one koji podržavaju nezavisnost Kosova da pojačaju svoje napore u ubeđivanju drugih da priznaju nezavisnost. Poslednjih godina borba oko nezavisnosti Kosova je bila relativno tiha. Sada bi ponovo moglo da se zakuva - zaključuje Ker-Lindzi.

2022 © - Vesti online