Sreda 01.11.2017.
12:19
Vestionline, Srna

Amerika se ustremila na Beograd: "Vašington prikriveno preti Srbiji"

Tanjug
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i Brajan Hojt Ji

- Sve obojene revolucije, arapska proleća i svi politički procesi u vezi sa tim postali su poput vizit-karte SAD. I zato, kada Amerika "predlaže" Srbiji da zauzme stranu i izabere kome će se prikloniti, prikriveno preti - rekao je Asafov za "Sputnjik". 

On ističe da Vašington gleda na Balkan kao na svoju interesnu sferu, gde su tokom novije istorije Amerikanci bili veoma politički i diplomatski aktivni, oblikujući situaciju i prilike.

- Danas čitava EU radi na zaštiti svog suvereniteta jer se na njihove oči raspada prethodno osmišljena koalicija jedinstvenog Zapada, čemu doprinose i spoljni i unutrašnji izazovi, ekonomski uslovi, i, naravno, izlazak Velike Britanije - kaže Asafov.

On navodi da zbog toga SAD pokušavaju da ojačaju status kvo pretećim izjavama svojih zvaničnika koji brane Srbiji ili drugim balkanskim državama približavanje Rusiji, i uopšte zauzimanje bilo kojeg pravca, osim onog ka Vašingtonu.

Naučni saradnik moskovskog Centra za proučavanje savremene balkanske krize Irina Rudnjeva kaže da je u poslednje vreme vidljivo pojačavanje pritisaka na Srbiju. 

- Beograd, pokušava da postane član EU i da sačuva neutralnost prema SAD, ali i da istovremeno sarađuje sa Rusijom. Amerika, naravno, ima mnogo protiv takve spoljne politike Srbije jer bi oni želeli da imaju potpuni uticaj i kontrolu nad onim što se dešava u regionu - ističe Rudnjeva.

Ona navodi da sve zemlje regiona, osim Srbije i Makedonije, prate u stopu SAD i politiku EU i da zato ispada da su još samo Beograd i Skoplje van potpune kontrole Zapada. 

- Ove dve države pokušavaju da održe svoju nezavisnost i da rade na tome da svoju spoljnu politiku samostalno kreiraju. Naravno da ove težnje nikako ne odgovaraju ni Vašingtonu ni Briselu zbog čega i vidimo da se vrši pritisak posebno na Srbiju kako bi odustala od saradnje sa Ruskom Federacijom i potpuno se potčinila uticajima Zapada - smatra Rudnjeva.

Ona kaže da Srbija računa na podršku Rusije, jer je, ipak, mala balkanska zemlja koja samostalno nema veliki uticaj na međunarodnoj sceni, ali je izuzetno značajna strateška teritorija, kao i cio Balkan.

- Nemojmo zaboraviti da se američka vojna baza praktično nalazi na teritoriji Srbije, na Kosovu i Metohiji. Pitanje Kosova je teško za sebe i to je teritorija Srbije, bez obzira na to šta misle SAD i EU. Zato je za Amerikance presudno da se Beograd konačno odrekne Kosova, kako bi i administrativno ova teritorija prešla posredno pod kontrolu Amerike, čemu se Srbija sve vreme očajnički opire, i to uz veliku podršku Rusije - ukazuje Rudnjeva.

Ona navodi da je zbog toga Zapadu veoma važno da se Beograd odrekne svoje bliske saradnje sa Moskvom.

2023 © - Vesti online