Sreda 01.11.2017.
11:48
Vestionline, Srna

"Ako ne sačuva nacionalni identitet, nacija nema ni budućnost"

N. Đurović
U Beogradu i dalje živi ideja multikulturalizma: Emir Kusturica

- "Osećaj za naciju" je neophodan, jer u suprotnom gubite svoje korene i možete se identifikovati sa neboderom, ali ne i sa istorijom. Smatram da je potrebno da postoji kulturni identitet svakog od nas - rekao je Kusturica na predavanju koje je održao na prestižnom ženevskom Institutu za međunarodne i razvojne studije. 
 
Na predavanju o temi "Multikulturalizam danas - da li zaista postoji", koji je organizovala Ambasada Srbije u Švajcarskoj uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Kusturica je govorio o pojmu kulturnog identiteta, koji u regionu ima posebno duboko značenje zbog mitološke dimenzije prošlosti. 
 

Govoreći o multikulturalizmu u vremenu globalizacije, Kusturica je rekao da je globalizam bio šansa i da nije isto što i kolonizacija, saopšteno je iz Ambasade Srbije u Švajcarskoj. 
 
- Svet postaje nešto što nema identitet i što lomi naš identitet. Jezik filma danas je jezik reklame. Više ne govorimo o slobodi izražavanja, nego o brzini izražavanja i bojim se da jednoga dana, ako se ta tendencija nastavi, više nećemo biti u stanju da izrazimo sebe - rekao je Kusturica. 
 
Odgovarajući na pitanje iz publike da li je Sarajevo i dalje simbol multikulturalizma, Kusturica je rekao da Sarajevo to, nažalost, više nije zbog toka istorije i pregrupisavanja etničkih zajednica koje sada žive odvojeno jedna od druge. 
 
- To je slučaj i sa mnogim drugim gradovima na Balkanu, ali nije sa Beogradom, gde možete naći sve nacionalne zajednice, jer je u njemu i dalje ideja multikulturalizma živa - naveo je Kusturica. 
 
On je više puta citirao nobelovca Ivu Andrića, rekavši da je to pisac koji se borio za multikulturalizam i koji je duboko razumeo suštinu odnosa između tri religijske i etničke zajednice u BiH.

Predavanje Emira Kusturice je bilo izuzetno posećeno, a među skoro četiri stotine posetilaca bilo je predstavnika diplomatskog kora, međunarodnih organizacija, Grada Ženeve, studenata i profesora sa Instituta za međunarodne i razvojne studije, kao i članova srpske dijaspore u Švajcarskoj. 
 
Kusturica je prisustvovao projekciji svog filma "Super 8 priče" u "Kući umetnosti Gritli", gde je, na početku, pred punom dvoranom, govorio o svojim filmovima i bavljenju muzikom. 
 
Povodom svog gostovanja u Ženevi, Kusturica je rekao da je za prepoznatljivost kulturnog identiteta Srbije i za bolju predstavljenost bogatstva srpske kulture u svetu veoma bitno da se omogući veći protok i razmena umetnika i ideja iz Srbije sa inostranstvom, jer je to nedostajalo prethodnih godina. 
 
On je ocenio dragocenom inicijativu Ministarstva kulture da Srbija u narednom periodu otvori više kulturnih centara u svetu, budući da za sada ima samo jedan, u Parizu, navodi se u saopštenju.

2024 © - Vesti online