Sreda 01.11.2017.
00:22
A. Vučićević - Vesti

Krađa umetničkih dela (3): Kod nas bar dva crna kolekcionara

pixabay.com
Postoje velike količine robe koju su krali naši lopovi i koja nikada nije nađena

Da li postoje "crni" kolekcionari?
- Ima ovde kolekcionara koji ne biraju sredstva kako bi obogatili svoje privatne kolekcije koje nikada ne otvaraju za javnost. Ne libe se da te kolekcije popune i ukradenom robom. Nismo mi narod bez ukusa i strasti. Uživati u sopstvenoj kolekciji je strast, a ona nije saglasna sa razumom koji bi kupcu nametnuo moralni sistem koji će ga odvratiti od krivičnog dela. Među 7,8 miliona ljudi, koliko ih ima u Srbiji, sigurno imamo bar dva "crna" kolekcionara.

Kako se kotiraju srpski lopovi?
- Naši lopovi se angažuju da obiju, da preskoče barijere i zaštite jer su u tome dobri. Oni se kotiraju dobro. Imamo nekoliko "briljantnih". Oni se nekad premišljaju o ceni i čekaju dobru ponudu da prodaju robu, što policiji ide naruku i tada bivaju uhapšeni. Krađe naših lopova su poznate kao drske, često i primitivne po načinu na koji su izvedene. Imamo primer Pink pantera, čuvene kriminalne grupe koja je najbolja kada je reč o plasiranju robe, pa se njihov plen retko nađe. Postoje velike količine robe koju su krali naši lopovi i koja nikada nije nađena.

Kako se naša policija bori sa ukradenim umetninama?
- Srbija ima dobre stručnjake u oblasti krađe umetnina i vrlo dobro se kotiraju među evropskim stručnjacima. Zakoni su jasni, pa su i sankcije za krađe koje se tretiraju kao teške, veoma stroge. Ipak, takvi lanci se otkrivaju najčešće zahvaljujući bilateralnoj komunikaciji između interpolovih članica.

Sutra - Krađa umetničkih dela (4): Antičko blago na izvol'te

2024 © - Vesti online