Utorak 31.10.2017.
11:44
Vestionline

Hrvatski mediji: Vučić - ne pada mi na pamet da ratujemo

EPA/Antonio Bat
Predsednici Hrvatske i Srbije Kolinda Grabar Kitarović i Aleksandar Vučić (Foto: Arhiva)

"Danas nemamo problema sa Hrvatima"

- Ostavimo istoriju po strani, u budućnosti s Hrvatskom imamo samo dobru stranu. Možemo se usaglasiti o tome šta očekujemo od budućnosti - rekao je Vučić za TV Pink. 

Navodi se i da je Vučić isključio mogućnost novih srpsko-hrvatskih sukoba, odgovarajući na pitanje o pojedinim tekstovima u hrvatskim medijima. 

- Meni ne pada na pamet da ratujemo s Hrvatima, ali mi pada na pamet da im damo novac, i za kuću bana Jelačića u Petrovaradinu, i za ulice, trgove, škole. Ali isto tako kažem što sam već više puta rekao - niko više nikada neće moći da ponovi Oluju, a ja držim do svoje reči - rekao je Vučić, prenela je Hina. 

Hrvatski mediji prenose da je Vučić ocenio da između Srbije i Hrvatske danas nema nerešivih problema, ali da obe zemlje žele bolje uslove za svoje sunarodnike u drugoj državi.

- Mi danas realno nemamo problema sa Hrvatskom, osim što bismo želeli bolju poziciju za naš narod u Hrvatskoj. Nekad smo imali 550.000, ako se vratimo dalje u istoriju i 700.000 Srba u Hrvatskoj. Danas ih je oko 160.000 i sad tražimo bolja prava za sve njih - rekao je on. 

"Hrvatska manjina može da traži šta god joj je potrebno"

Ističe se da je Vučić naglasio da hrvatska manjina u Srbiji može da traži šta god joj je potrebno i to će dobiti, a isto to želi i Srbija za Srbe u Hrvatskoj. 

"Večernji list" izdvaja da je predsednik Srbije sugerisao da Srbija treba da se uzdrži i ne odgovara na sve provokacije iz Hrvatske, uključujući i pitanja iz prošlosti. List citira Vučića koji je apelovao da istoriju treba ostaviti po strani i da treba gledati u budućnost oko koje se, kako je rekao, dve države mogu složiti oko svega.

Slične poruke preneli su i jedan od najčitanijih portala Index.hr, riječki "Novi list", portal Dnevno. hr, kao i drugi hrvatski mediji.

2024 © - Vesti online