Utorak 31.10.2017.
13:30
K. M. - Vesti

"Vesti" u Australiji: Srpska mladost za ponos

Višečasnovni program otvorio je episkop australijsko-novozelandski Siluan, koji je u Kizboro došao sa arhimandritom Petrom Radulovićem. Goste su dočekali sveštenici Milorad Lončar,

Dejan Milošević i predsednik crkvenog odbora Ratko Gudelj.

Očevi spremili roštilj

Gosti večeri mogli su da uživaju i u srpskim specijalitetima, a posebno roštilju za čiju se pripremu pobrinula grupa očeva, čija deca igraju folklor u grupi "Šumadija". Tokom večeri prodavala se i lutrija, a sa ciljem prikupljanja sredstava za rad i podršku folklornoj grupi u Kizborou.

- Nema lepšeg trenutka za svakog od nas, nego kada se ovako sabrani nađemo u velikom broju da pokažemo da smo jedan narod koji nosi jedno veliko ime - ime svetosavsko, da smo narod koji ima čime da se ponosi, da ima bogatu istoriju koja je pre svega inspirisana i kroz koju provejava naša pravoslavna vera. Ona i daje predivnu lepotu našoj tradiciji. Predivno je biti sa našom dečicom u ovim nošnjama, koje pokazuju vekove i tokove istorije naših predaka. Lepo je što i dalje kazuju i govore kako nama samima, tako i drugim narodima, o lepoti, dobroti, skromnosti, herojstvu i svim vrlinama koje krase srpski narod - rekao je između ostalog episkop Siluan.

U defileu bogatog programa publici su se predstavile folklorne grupe "Morava" iz Sent Albansa, "Avala" iz Grinzboroa, KUD "Abrašević" iz Melburna i domaćini "Šumadija" iz Kizboroa. Specijalni gosti večeri bili su ruski folklorni ansambli "Rusići" i "Kaljinka", koji su izveli tradicionalne ruske plesove i igre.

Publika je njihove nastupe oduševljeno propratila i nije štedela dlanove ni kada su se na sceni pojavili članovi ruskih ansambala, koji su i ovog puta oduševili prisutne. Gromoglasne aplauze zaslužile su i devojčice Anastasija Cabo i Teodora Delić koje su za publiku otpevale srpske narodne pesme sa Kosova.

Folklorna grupa "Morava" iz Sent Albansa zaradila je ovacije izvođenjem koreografije iz opere "Ero s onoga svijeta" i predstavila običaje iz vlaškog kraja u Srbiji.

Simpatije su izmamili i namjlađi folkoraši "Šumadije", a tokom njihovih nastupa pred binom se okupila i velika grupa roditelja, koja je sve vreme fotografisala i ovacijama i apluzima davala podršku nesigurnim malim koracima u opančićima malog broja.

2024 © - Vesti online