Utorak 31.10.2017.
08:39
aljazeera.net

Okupacija Palestine: Iskonski greh Velike Britanije

The Israel Defense Forces
Izraelski vojnici na Golanskoj visoravni

Rušenje kuća, pritvaranje bez suđenja..

- Ko god razmotri metode koje su Britanci koristili u Palestini tokom 1930-ih, videće snažne paralele s onim što Izrael radi danas - kaže Dejvid Kronin, novinar i autor knjige "Balfurova senka".

Lord Balfur je bio britanski ministar spoljnih poslova, čija deklaracija je poništila prethodno obećanje Britanaca za "potpuno i konačno osobođenje" Arapa, ukoliko se suprotstave osmanskoj vlasti. Njihova kasnija pobuna je bila ključna za slabljenje Osmanskog carstva, a prema tome i za ishod Prvog svetskog rata.

Balfurova deklaracija i njena sprovođenje za vreme britanskog mandata u Palestini od 1920. godine, kulminirala je stvaranjem Izraela 1948. godine i masovnim progonom Palestinaca.

Jedna od taktika koje su Izraelci preuzeli od Britanaca bilo je rušenje kuća, koje je sprovođeno kao mera sprečavanja. Druga je bila administrativni pritvor, odnosno pritvaranje ljudi na neodređeno vreme bez optužbi i suđenja.

Britanci su koristili te taktike kao odmazdu i kolektivno kažnjavanje tokom Arapskog ustanka koji je počeo 1936, kada se palestinski nacionalistički pokret usprotivio britanskoj vladavini i službenoj podršci dolasku većeg broja imigranata Jevreja.

Tokom 1930-ih, britanski borci snažno su sarađivali sa jevrejskim, uglavnom iz paravojne organizacije Haganah, najveće cionističke milicije u Palestini u to vreme, a koja je kasnije postala centralni deo izraelske vojske.

- Mnoge cionističke snage koje su proterale 750.000 Palestinaca iz njihovih domova tokom etničkog čišćenja Palestine 1948. obučavali su britanski borci - kaže Kronin.

Brutalni Specijalni noćni odredi

Jedan zloglasni britanski vojnik, Ordi Vingejt, obučavao je i vodio jevrejske oružane grupe u nasilnom gušenju protesta Palestinaca u regionu Galileje. Vingejt je bio šef divizije komandanata Haganaha pet meseci, od juna do oktobra 1938. Obučavao ih je pod velom tame, pa su tako postali poznati kao Specijalni noćni odredi.

Uskoro su postali poznati po brutalnosti. Mučenja i vansudska ubistva postala su učestala, a nisu se štedeli ni seljani osumnjičeni za prikrivanje informacija ili pobunjenika.

- Vingejta duboko poštuje trenutna izraelska vojska, verovatno zbog toga što je bio vrlo okrutan čovek. Njegove trupe postale su zloglasne po primoravanju muškaraca koji su živeli u blizini gasovoda koji povezuje Palestinu i Irak da skinu odeću kako bi ih gole bičevali - kaže Kronin.

Kad Britanija sledeći put bude ratovala...

Dok su SAD prve na listi država koje sarađuju sa izraelskom vojskom, po pitanju finansijske i vojne pomoći kao i zajedničkih vojnih vježbi, veza Britanije i Izraela - koja je bila relativno ograničena na obaveštajnu saradnju - dostigla je novi nivo.

- Jedan od glavnih izraelskih proizvođača oružja, Elbit Systems, ima pet filijala u Britaniji, a nedavno je objavio da želi tretirati tu državu kao "domaće tržište" - kaže Kronin i dodaje da je britanska vojska pokrenula najveći program bespilotnih letelica u Evropi, s oružjem koje je dizajnirano u Izraelu.

To znači da kada Britanija sledeći put bude ratovala, verovatno će koristiti oružje napravljeno u Izraelu, a koje je, bez sumnje, prvo testirano i korišćeno protiv Palestinaca - u slučaju gde je učenik nadmašio učitelja.

2024 © - Vesti online