Ponedeljak 30.10.2017.
12:45
Vestionline, Tanjug

NATO preuzima kontrolu vazdušnog prostora Crne Gore?

pixabay.com
Crnu Goru će najverovatnije nadgledati grčki i italijanski avioni

Bošković je gostujući u Jutarnjem programu TVCG, rekao da je u toku postupak potpisivanja tehničkih sporazuma sa NATO, Grčkom i Italijom.

- Upravo će Grčka i Italija raditi "air policing" za Crnu Goru, kao što to rade već duži niz godina. To nas ništa ne košta. Naše je da helikopterima zaštitimo nebo na nižim visima - kazao je Bošković.

Govoreći o predlogu zakona o potvrđivanju sporazuma između strana severnoatlantskog ugovora o pravnom položaju njihovih snaga kojima se garantuje poseban status u Crnoj Gori, Bošković je kazao  da je usvajanje tog akta u Skupštini, bila obaveza koja proizilazi iz članstva u NATO-u.

On je dodao da je Crna Gora imala obavezu da u roku od šest meseci od pristupanja NATO, usvoji sporazume koji daju poseban status pripadnicima vojne alijanse.

- Poseban status nije ništa novo i nepoznato - kazao je Bošković i dodao da su te sporazume prihvatile sve članice NATO.

Članstvo u NATO Crno Goru godišnje košta 475.000 evra i to je, kako dodaje ministar, jedina obaveza koju Podgorica ima prema Alijansi.

- To je jeftiniji sistem za Crnu Goru - kazao je Bošković.

On je dodai i da je Vojska Crne Gore apsolutno spremna za članstvo u NATO, ali i da je ključna njena dalja modernizacija.

2024 © - Vesti online