Ponedeljak 30.10.2017.
19:11
Đ. Barović - Vesti

Demagogija od patriotizma

Tanjug
Sluđivanje akademaca: Vojna akademija u funkciji politike

Doduše, daleko od očiju javnosti. U četvrtak je puna dva sata kadetima Vojne akademije svoja taktička iskustva iz rata na Kosovu prenosio bivši komandant Treće armije, general Vladimir Lazarević.

Istražujući da li će i drugi ratni komandanti sa Kosova gostovati na Vojnoj akademiji, "Vesti" su došle do začuđujućeg podatka, da većinu ratnih generala, među kojima su i oni koji su ranije apostrofirani kao budući predavači, niko nije čak ni kontaktirao oko te ideje, a kamoli ih pozvao kao potencijalnog predavača.

Heroizam i čovečnost vojnika

Prema pisanju "Novosti", general Lazarević je na Vojnoj akademiji održao predavanje na temu "Heroizam i čovečnost srpskih vojnika u odbrani od NATO agresije i u izvođenju protivterorističke operacije na KiM 1998-1999".
- Ja sam svoj zadatak ispunio i puno mi je srce. Nije mala stvar kada vas sa pažnjom sluša nekoliko stotina ljudi, od kadeta svih klasa do njihovih nastavnika i generala. Aplauz kakav sam dobio na kraju, pravo da kažem, nisam očekivao. Sve u svemu, bilo je stručno i za mene sentimentalno - kazao je kratko novinaru "Novosti", general Lazarević.

- Znam da se moje ime pominjalo u medijima kao budućeg predavača, ali me niko nije kontaktirao. Naravno, da bih održao predavanje, ali se plašim da je cela ta ideja samo na nivou priče - kaže general Delić, ratni komandant 549. mehanizovane brigade Vojske Jugoslavije
koji je u Haškom tribunalu, prilikom suđenja Slobodanu Miloševiću, razotrio nekoliko bitnih neistina na kojima se zasnivala i intervencija NATO-a 1999. godine.

Delić kaže da je odlična ideja da ratni generali prenesu svoje znanje i iskustvo vojnim pitomcima, ali da se to ne radi preko medija, već uz detaljno razrađen plan i program.

- Cela ta ideja je mogla da se realizuje mimo javnosti, da se sa svima nama rukovodstvo Vojne akademije dogovori o detaljima, koliko predavanja da održimo i na koje teme i tek zatim da se o tome obavesti javnost. Ovako, prvo se sve obelodanilo, spominjali su i naša imena, a da nas niko o tome nije obavestio. Da budem iskren, nisam čak ni siguran da će mene zvati - kaže general Delić.

Mnogo rečitiji, ali i određeniji je nekadašnji šef Vojnobezbednosne agencije, general Momir Stojanović, koji bi i te kako imao šta da prenese studentima kad je reč o obaveštajnim i kontraobaveštajnim aktivnostima. Međutim, ovaj general je uveren da neće dobiti takvu mogućnosti.

- Verovatno nisam dostojan da održim takvo predavanje - ironično kaže general Stojanović, koji je tokom rata na Kosovu bio načelnika Odeljenja za operativne poslove Komande Prištinskog korpusa Treće armije.

- Nisam po volji vlasti, zato me i neće zvati. Drugo, to što kauboj, zvani Če Gevara, Vulin radi, to stvarno ne znam. Jedino mi nije jasno zbog čega je Laza (general Lazarević) pristao da ga ponovo guraju po blatu - kaže Stojanović.

On tvrdi da je u pitanju jeftino korišćenje patriotizma u demagoške svrhe.

- Osnovni cilj jeste da se pažnja javnosti skrene s onih ključnih, gorućih stvari u Srbiji, kojih je sve više. Otuda i priča kako će ova vlast da vrati ratne komandante iz zaborava, kako ona poštuje svoje vojnike. To je obična demagogija, forma bez sadržine, kao i sve poslednjih pet godina - izričit je Stojanović.

Poziv nije dobio ni ratni komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane, general Spasoje Smiljanić.

- Izgleda da nemam šta da predajem mladim kadetima, očigledno ne znam ništa - ironičan je i Smiljanić koji kaže da sem generala Lazarevića niko drugi i nije pozvan.

- Ako je neko ratovao protiv NATO-a, onda je to bila naša RV i PVO. E sada, da li je sve ovo predstava za narod ili država misli ozbiljno pojma nemam jer u toj zavrzlami nikada se ne zna gde je guja, a gde je mina. Ukoliko se i odluče da me pozovu, razmisliću, a prethodno neka stave ovu knjigu "NATO agresija - RV i PVO u odbrani otadžbine", koja je stručna studija i spomenik žrtvama toga rata, u program studiranja na Vojnoj akademiji. To je najbolje štivo za buduće oficire Vojske Srbije - kaže general Smiljanić.

Knjiga "NATO agresija" objavljena je u izdanju "Vesti" i može se naručiti preko naše Knjižare. Reč je o sveobuhvatnoj analizi, sa brojnim originalnim dokumentima i mapama iz 78 dana agresije na SRJ.
 

2024 © - Vesti online