Ponedeljak 30.10.2017.
18:55
D. Dekić - Vesti

Radnicima otkaz uz rak

printscreen
Prekobrojna: Violeta Petrović

Dr Milisavljeviću povod za predlog izmene zakona bio je slučaj samohrane majke Violete Petrović koja je tokom lečenja od raka otpuštena iz niške fabrike južnokorejske Jure.

- Reagovao sam kao lekar da više nijedan radnik ne doživi da kao Violeta dobije otkaz usred citostatske terapije posle operacije raka dojke - objašnjava Milisavljević.

Kapital preči od života

- Ne interesuje me dnevna politika, zalažem se za to da zakonom bude regulisano da onima koji stavljaju kapital ispred života, bude zabranjeno da radnicima daju otkaz u takvim situacijama. Podsećam da smo na vrhu liste po stopi oboljevanja od karcinoma, ali i smrtnosti od te bolesti - kaže dr Milisavljević.

On napominje da je desetak poslanika prihvatilo njegov predlog, ali da ostali iz vladajućeg tabora nisu ni učestvovali u glasanju. Milisavljević ističe da je spreman da razgovara s nekim u Ministarstvu, jer smatra da nema valjanog argumenta za odbijanjem njegovog predloga.

- Ako sam ja problem, neka tu izmenu zakona predloži Ministarstvo. Glavno je da je usvoje, jer pored ljudskih, imaju i zdravstveni aspekt - kaže ovaj lekar.

Sindikat Sloga je i ranije ukazivao na ponižavajući položaj srpskog radništva, prvenstveno u firmama s Dalekog istoka, a sada podseća da se državni funkcioneri neretko leče u inostranstvu.

- Za srpsku decu se skuplja novac SMS porukama, penzionere pregledaju u stranačkim prostorijama, a radnici rade bolesni u strahu od gubitka posla - kažu u Slogi.

Sindikalci ocenjuju da se Vlada nemušto pravda da ni država ni poslodavci nemaju novca da obezbede sprovođenje predloga dr Milisavljevića.

- Očito se pokazuje da je obavezno zdravstveno osiguranje fikcija. Radništvo je dužno da daje u kasu, a kad ustreba ne dobije ništa iz nje - navodi Sloga.

2024 © - Vesti online