Ponedeljak 30.10.2017.
11:55
Vestionline, Tanjug

Slučaj "Agrokor": Zašto se crveni alarm nije ranije upalio?

EPA/MIchael Reynolds
Mora se raščistiti magla oko Agrokora: Ivo Josipović

Pitanje je, kaže Josipović, da li su bezbednosne službe mogle da se upliću u to pitanje, ali i da postoje one koje je trebalo to da rade, kao što je HNB.

Nije, međutim, bilo reakcije kakve je trebalo, rekao je Josipović gostujući na zagrebačkoj televiziji N1.

- Stvoreno je okruženje u kojem se Agrokoru veruje. A mislim da i poverenici moraju da razmisle o tome koliko su odgovorni. Postoji konglomerat pogrešnih procena i odluka koje nisu samo na strani države, nego i poslovnih partnera - konstatovao je Josipović.

On smatra da je, na primer, Sigurnosno obaveštajna agencije u izvesnoj meri trebalo da se bavi Agrokorom.

- Imaju mogućnost, a ne samo ovlašćenja da sve društvene fenomene gledaju kroz prizmu nacionalne sigurnosti, ali pitanje je šta one mogu da preduzmu. Imaju ovlašćenja da se bave i najtežim oblicima kriminala. Postavlja se pitanje zašto ili kako nije pre upaljen crveni alarm - zapitao je Josipović.

Prema njegovim rečima, sada se vidi da je za tim bilo potrebe, ali smo, kaže, često u društvu generali nakon bitke.

O krivici vlasnika Agrokora Ivici Todorića, Josipović, koji je pravnik po struci, ističe da svoje treba da kaže sud.

S obzirom na to da on upozorava na neke aspekte novog aranžamana, Josipović smatra da i vlada mora ozbiljno da se izjasni o tom pitanju.

Sve u vezi sa Agrokorom, pa i pitanje tzv. Roll-up kredita, koji je prošle sedmice obelodanjen u hrvatskoj javnosti, treba da bude pitanje za državnog tužioca, smatra Josoipović.

- Ne u krivičnom smislu, nego kako je moguće da imamo uknjiženu hipoteku na firmu koja nije dužnik, to kod nas nije moguće nikakvom čarolijom i voleo bih da se objasni, neka odgovore i iz vlade, kako je to moguće - naveo je Joispović i dodao da ne zna, ali da je sve u vezi s tim pitanjem "sfera magle koja se mora račistiti".

2020 © - Vesti online