Ponedeljak 30.10.2017.
11:09
Vestionline, Politika.rs

Novo naoružanje za novi život "orla"

mod.gov.rs
Čuveni avio "orao" biće modernizovan i opremljen novim naoružanjem kao što je vođena raketa vazduh-zemlja VRVZ-200 koju su razvili domaći stručnjaci.

To je naravno vest vredna pažnje jer je reč o složenom proizvodu odbrambene industrije, ali je "još veća" vest da će to biti prvi značajniji test modernizovanog "orla".

Naime, već dužni niz godina, govorilo se o neophodnosti modernizacije školsko-borbenog aviona G-4. Međutim, nedavno je kao prioritet predstavljena modernizacija "orla”, jurišnog aviona -namenjenog pre svega za dejstva po ciljevima na zemlji.

Poslovi na modernizaciji G-4, neophodni za savremenu obuku pilota, biće nastavljeni. Ali za razliku od tih planova, modernizacija "orla” nije se "rastegla” na (više)decenijski period, već je veoma brzo postala vidljiva - na vojnim manifestacijama, a uskoro i na poligonima.

- Vođena raketa vazduh-zemlja VRV3-200 dometa 40 kilometara opremljena je televizijskom ili termovizijskom glavom za samonavođenje i linkom za prenos slike s glave rakete do prikazivača u kabini aviona, kao i za prenos komandi upravljanja od operatera do rakete. Oprem aza link između aviona i rakete integrisana je u podvesni kontejner, koji je podešen ispred trupa aviona.  

U cilju stvaranja uslova za letnja ispitivanja i lansiranje rakete VRV3-200, koje se očekuje u narednih nekoliko nedelja, u toku je realizacija verifikacionih i homologacionih ispitivanja ugrađene opreme - rečeno je u Ministrastvu odbrane, a prenela je "Politika". 

"Orao" je ponos vazduhoplovne industrije SFRJ.

2024 © - Vesti online