Ponedeljak 30.10.2017.
10:24
Vestionline

Na evidenciji 622.000 nezaposlenih, a u stvarnosti...

V. Sekulić
Problem u Srbiji nije samo nezaposlenost, već i položaj onih "srećnika" koji su zaposleni

Gostujući na RTS, Martinović je rekao da je u odnosu na prošlu godinu za oko 9 odsto, odnosno 55.000 manje nezaposlenih i da je sada stopa nezaposlenosti 11,8 odsto.

- Očekuje da će do kraja godine godišnji prosek biti ispod prognoze MMF. Prvi i drugi kvartal pokazuju da je stopa ispod 15 odsto, ako gledamo godišnji prosek. Beležimo i povećan broj zapošljavanja. Za prvih devet meseci takvih prijava je 206.000, što je za 2,4 odsto pozitivnije u odnosu na prošlu godinu - naveo je Martinović za RTS.

Međutim, registrovana nezaposlenost u Srbiji je znatno nepovoljnija od one koju prikazuje zvanična statistika, pokazalo je istraživanje Centra za demokratiju.

"Šira javnost dovodi u sumnju stopu nezaposlenosti, stručna osporava podatke o porastu zaposlenosti, a predstavnici vlasti politički tumače statistiku rada i koriste kao dokaz sopstvenog doprinosa ekonomskom razvoju. RZS je pažnju javnosti usmerio na stopu nezaposlenosti koja se dobija Anketom o radnoj snazi, prenebegavajući registrovanu stopu koja je značajno nepovoljnija", istakli su autori istraživanja.

2024 © - Vesti online