Ponedeljak 30.10.2017.
09:34
Vestionline, Tanjug

Evropa u strahu: Šta će se danas desiti u Španiji?

Tanjug/AP
Da li će Španija prevazići krizu, ili preti opasnsot da ona eskalira?

Katalonski lideri koje je u petak, kako agencija navodi, dramatično otpustila centralna španska vlada, pozvali su na "demokratsko suprotstavljanje" Madridu, što je uvećalo strahovanja širom Evrope da bi najgora kriza u Španiji poslednjih decenija mogla da postane još gora.

- Ne možemo da priznamo državni udar protiv Katalonije, niti bilo koju od anti-demokratskih odluka španske vlade - napisao je u autorskom tekstu za vikend izdanje neimenovanog katalonskog lista zamenik predsednika regionalne vlade Oriol Đunkveras.

AFP navodi da je nejasno je da li će Pudždemon i ostatak njegove vlade koja je raspuštena pokušati da danas dođu na posao u kancelarije u Barseloni.

- Videćemo - izjavio je kratko portparol svrgnute regionalne vlade za francusku agenciju.
Ukoliko oni to pokušaju, Madrid će narediti policiji Katalonije da ih zaustavi, a kako podseća agencija, centralna vlada je već smenila šefa regionalne policije koji je potom pozvao policajce da budu odani novom šefu.

Oko 200.000 javnih službenika u Kataloniji od sada bi trebalo da primaju direktna naređenja od Madrida.

Pored toga što je raspustio vladu Katalonije, što je korak bez presedana od kako je pre četiri decenije Španija povratila demokratiju, španski premijer Marijano Rahoj je raspustio i regionalni parlament i zakazao regionalne izbore za 21. decembar, podseća agencija.

Katalonija koja ima sopstveni jezik i drugačiju kulturu čini oko 16 odsto populacije Španije i raspolaže petinom državne ekonomije.

Katalonski parlament izglasao je u petak nezavisnost, nakon čega je španski Senat odobrio vladi premijera Marijana Rahoja da uspostavi direktnu kontrolu Madrida nad Katalonijom.

2024 © - Vesti online