Ponedeljak 30.10.2017.
08:45
Sputnjik

"Ako Bosna propadne, eto šanse za Srbe i Hrvate"

pixabay.com
Šta će biti sa Bosnom i Hercegovinom?

Prema njegovim rečima Republika Srpska će moći da proglasi nezavisnost, ako država BiH kao takva “kolabira“, što "uopšte nije nemoguće".

- Osnovni aparati BiH ne funkcionišu kako treba, ona je vrlo nestabilno pravno utemeljena, skoro 50 odsto stanovništva ne veruje u tu državu. Ona, dakle, spada u red slabih država i nije isključeno da će propasti kao država, a u tom slučaju, državu na toj teritoriji može da osnuje bilo ko. Ne samo Srbi. Dakle, bezbroj je opcija i, ako bi se tako nešto dogodilo, to je šansa za Hrvate. Ovo govorim zato što ne izgleda izvesno da je moguće doći do konsenzusa, do nekog racionalnog, ljudskog dogovora u kakvoj državi želimo da živimo - kaže Milović. 

Dodaje i da za sada nije izvodljivo da se osnuje hrvatski entitet u BiH. 

- Sam entitet je artikulacija težnji hrvatskog naroda za ravnopravnošću. Dakle, mi imamo državu dva entiteta i tri konstitutivna naroda u kojim a jedan narod nema svoju organizacionu jedinicu kojom upravlja i naravno da je treći entitet neki oblik pravde, kako to Hrvati vide. Raspored snaga, političkih, pa i vojnih, takav je da Hrvati to ne mogu imati, zato što ne mogu sami to da proglase. S druge strane, Hrvati su politički u opasnosti da budu potpuno eliminisani od strane Bošnjaka, tako da su Hrvati više u poziciji da se bore za goli opstanak nego da unapređuju svoje političko stanje. Ali treći entitet ostaje kao neka ideja, vapaj za pravdom i ako se budu menjale neke stvari u geopolitičkim odnosima, Hrvati će sigurno iskoristiti priliku da na taj način dođu do ravnopravnosti, iako je moje lično mišljenje da su veće šanse da se BiH raspadne, pa da na taj način rešavaju svoje nacionalno pitanje - ističe Milović.

Za dobre odnose Srba i Hrvata u BiH zaslužni su, dakle, Dodk i Čović. A šta će biti ako dođe do političkih promena u redovima Srba i Hrvata?

- To je sjajno pitanje, i sam se ponekad to pitam jer oni su ljudi koji ulaze u neko životno doba, biološki su zamenjivi. Na kraju krajeva, mogu i demokratski da padnu. Čini mi se da je taj savez mnogo jači nego savez njih dvojice. Što se hrvatske strane tiče, Hrvatima će partner biti svaki srpski lider kojeg Srbi izaberu. Mislim da je to usaglašen stav, ne samo u HDZ, nego i u široj javnosti. Koliko je to sa druge strane, teško je reći, jer Dragan Čović nema realnu političku snagu. Dakle, upitno je koliko je Srbima u interesu da budu u dobrim odnosima sa bosanskohercegovačkim Hrvatima.

2020 © - Vesti online