Ponedeljak 30.10.2017.
08:15
Vestionline, Tanjug

Makedonija: SDSM pobedila u 17 opština, fijasko VMRO-DPMNE

Tanjug/MIA
Izbori ni fer, ni demokratski: Nikola Gruevski

Kako se navodi, ostalo je da se prebroje glasovi u još četiri od ukupno 35 opština, prenosi agencija MIA.

Nisu prebrojani glasovi u opštinama Štip, Tetovo, Butel i Struga.

U nedelju je u Makedoniji održan drugi krug lokalnih izbora na kojima su građani birali gradonačelnike 35 opština.

Drugi izborni krug lokalnih izbora sproveden je na 1.517 biračkih.

Lider najveće opozicione stranke VMRO-DPMNE Nikola Gruevski izjavio je da odbacuje rezultate jučerašnjih lokalnih izbora za koje je rekao da nikada neće izborni proces označiti kao pravedan i demokratski.

- U Makedoniji su se održali izbori u mafijaškom stilu. Čak i ako OEBS proceni proces kao regularan, svaki građanin je svestan da izbori u Makedoniji nisu bili ni fer ni demokratski - rekao je on na konferenciji za novinare i pritom naveo sve zabeležene neregularnosti.

On je pozvao na održavanje prevremenih parlamentarnih izbora i to onih gde bi izborni proces izvršila tehnička vlada. Istovremeno on je zatražio izbor novog direktora Agencije za audio i audio-vizuelne medijske službena predlog opozicije, kao i ostavku predsednika Državne izborne komisije Aleksandra Cicakovskog i izbora novog iz redova opozicije.

On je zatražio i hitnu istragu navodnog policijskog prisluškivanja najmanje 100 članova VMRO-DPMNE.

Sa druge strane, predsednik SDSM Zoran Zaev izjavio je da su jučerašnji lokalni izbori održani bili demokratski, fer i čisti, kao i da su pokazali istinsku volju građana.

Kako je rekao pokazali su da se narod opredelio za promene i bolji životni standard, prenosi MIA.

- SDSM je pobedila u većini opština. Krećemo se u pravom smeru, ka pravičnoj i ekonomski prosperitetnoj Makedoniji, našoj zajedničkoj domovini, društvu jednakom za sve, posvećenom pridruživanju evro-atlantskoj porodici - rekao je Zaev.


2024 © - Vesti online