Nedelja 29.10.2017.
21:00
Vestionline, N1

Dodik: Mi nismo bosanski Srbi, mi smo Srbi

Tanjug
Upoznao sam Vučića sa sve gorom situacijom u kojoj se nalazimo u BiH mi Srbi: Milorad Dodik

- Držimo se okvira koje smo ranije dogovorili. Sledećeg meseca ćemo imati prvi Nacrt tog dokumenta i sastaćemo se kako bismo finalizovali taj dokument i kako bismo ga uputili u parlament. Bilo je onih koji su to napadali bez da su videli ijednu napisanu reč - komentarisao je.

Govoreći o zajedničkim projektima RS i Srbije dodik kaže da postoje zastoji sa strane BiH kad je u pitanju most Ljubovija-Bratunac.

- Čeka se ispunjenje obaveza koje su preuzele zajedničke institucije BiH. Moja je zahvalnost što je to veliki projekat i bez Srbije to ne bismo mogli da uradimo. Želim da zahvalim Vučiću na naporima da se to uradi -

Istakao je i kako je Vučića upoznao o odnosima unutar BiH.

- Upoznao sam Vučića sa sve gorom situacijom u kojoj se nalazimo u BiH mi Srbi. Insceniran je popis kod Bošnjaka te smo se pobunili protiv toga i to predstavlja ozbiljan problem zbog popunjavanja Upitnika. Ja upućujem molbu Vučiću da nastavimo na jačanju našeg puta ka EU. BiH se pokazuje kao teško održiva zemlja, zato što domaći akteri nisu mogli da naprave bazični dogovor, nego su to radili stranci koji se nalaze u Sarajevu. Srbija mora to da zna. Na diplomatskom nivou se traži razgovor, a on je nemoguć zato što monopol nad BiH drže stranci, pre svega američka ambasadorka, kao što je to i slučaj u vezi toga ko će biti predsednik suda. Mi smo pokrenuli inicijativu da sve sudije ne mogu da to budu ako imaju ratnu prošlost - naveo je Dodik i dodao:

- Rekao sam Vučiću kako u BiH imate situaciju da dva naroda trpe majorizaciju od strane Bošnjaka i međunarodne zajednice. Tamo je davno sahranjen Dejtonski sporazum intervencijom visokog predstavnika, a kad njih, strance, slušate, čućete da treba poštovati Dejton.

Kazao je i kako Srbija dominantno želi mir u ovom regionu, kao i da se raduje sednici Saveta za saradnju RS i Srbije i sednici dvije vlade koje će se desiti u Beogradu. Naglasio je i da je ovo najbolji period saradnje Srbije i RS.

- Most u Bratuncu i mnogo škola su nesumnjiv dokaz dobre saradnje. Mi smo jedan narod, mi nismo bosanski Srbi, mi smo Srbi, svidelo se to kome ili ne. Niko volju naroda ne može da zaustavi - naveo je Dodik.

2022 © - Vesti online