Nedelja 29.10.2017.
20:34
Vestionline

Duterte poručio: Uveriti Kim Džong Una da mu niko ne preti

Reuters
Recite mu da mu niko ne preti, da neće biti rata: Rodrigo Duterte

Blumberg navodi da je Duterte o odnosu SAD i Severne Koreje govorio u televizijskom obraćanju uoči polaska u zvaničnu posetu Japanu i podseća da je planirano da se idućeg meseca sastane s američkim predsednikom Donaldom Trampom.

Agencija navodi da je Duterte poručio da SAD, Japan, Kina i Južna Koreja treba da sednu za sto sa severnokorejskim vođom kako bi se uhvatili u koštac sa programom razvoja naoružanja Pjongjanga i njegovim raketnim probama.

Duterte je naveo da će pitanje Severne Koreje biti među glavnim kada se lideri ove četiri nacije budu sastali sa kolegama iz jugoistočne Azije u Manili narednog meseca.

- Recite mu da mu niko ne preti, da neće biti rata. Ukoliko možete samo da ublažite reči ili da odstupite, prekinete sa pretnjama, to će isto važiti i za Ameriku, samo da ga uverite da mu niko nije za vratom - kaže Duterte.

Takođe je rekao da će se Trampom pozabaviti na "najpravičniji mogući način" i dodao da on i predsednik SAD "pomeraju usta po istoj kadenci".

AFP prenosi da je Duterte, u vezi sa posetom Japanu, obećao da će "paziti šta priča" tokom sastanka sa tamošnjim carem Akihitom, pošto su u Tokiju zabrinuti da bi filipinski predsednik, poznat po upotrebi psovki, mogao da izazove diplomatske tenzije.

Navodi se da se prošlog meseca takođe pojavio video-snimak Dutertea sa kineskim predsednikom Si Đinpingom na kojem se vidi kako predsednik Filipina žvaće žvaku.

2024 © - Vesti online