Ponedeljak 30.10.2017.
04:00
B. Miličić - Vesti

Piće bogova među pivopijama

B. Miličić
Početak pravljenja vina

Nedavno je iz vinograda u Maradiku između Novog Sada i Inđije stiglo 250 kilograma "hamburga" u gajbama, a od toga će nastati oko 150 litara crvenog vina dobrog kvaliteta.

Radovan i njegova supruga Radika s velikim zadovoljstvom pripremaju sudove i prebiru velike grozdove od kojih će prvo nastati slatki mošt ili šira, a kasnije i vino.

- Grožđe koje je stiglo u gajbama sa Fruške gore prvo smo dobro oprali, a kada se osušilo i kada peteljke na grozdovima počnu da se suše onda može da počne glavni posao. Ove godine ćemo skidati peteljke s polovine pristiglih grozdova i ostaće samo bobe grožđa. To ide u tek kupljenu mašinu za ceđenje, a onda u veliku posudu. Da bi se 50 kilograma grožđa očistilo od peteljki, treba nam tri do četiri sata. Mi to sve radimo s ljubavi i samo za naše potrebe i ništa nam ne znači vreme - objašnjava Radovan ceo proces.

B. Miličić
Grožđe stiglo iz Maradika

Kroz osmeh kaže da vino pravi onako kako su to radili njegovi preci, u prvom redu deda u Grockoj.

- U mom vinu nema ničeg osim onog što je dala priroda. Ove godine vino će biti izuzetnog kvaliteta jer je suša pogodovala grožđu pa se u njemu nalazi 26 posto šećera. Za vinogradare je ova godina izuzetno uspešna. Moj prijatelj, vlasnik vinograda u Maradiku imao je najveći grozd od 2,5 kilograma - objašnjava Ivanović.

B. Miličić
Radovan u vinsko-rakijskom podrumu

Šljivovica stara 30 godina

U kući u kojoj živi u Minhenu, Radovan ima podrum s više vrsta rakije, a među njima i šljivovicu staru 30 godina. Rakije su pravljene od dunja, kajsija, bresaka - nektarina, šljiva, divljeg voća, jagoda, jabuka, krušaka i grožđa. Ostatak od grožđa kada iscedi vino ostavlja prijatelju Nemcu iz Oberšlajshajma koji na proleće peče rakiju lozovaču. On se hvalio Radovanu da ceo kraj zamiriše na grožđe stiglo iz Srbije.

Iako se čini da je za godinu dana teško potrošiti 150 litara vina, Radovan kaže da ima poznanike i prijatelje koji to zajedno s njim uspešno čine već godinama.

-Vino je toliko dobro da mnogi uz ono što popiju kada dođu kod nas požele da i nešto ponesu. Tu sam povukao ručnu i sada toga više nema. Kažem im: Popijte koliko hoćete i možete, ali nema nošenja vina kući, osim onog što je popijeno - kaže kroz smeh Radovan Ivanović.

U penziju, pa na posao

- Meni do penzije treba još godinu i po dana, a supruzi dve godine. Nameravamo da više vremena provodimo u Kosjeriću gde imamo porodičnu kuću u kojoj ćemo praviti podrum za vino i rakiju. Kada me pitaju šta ću da radim kada odem u penziju, ja odgvaram radiću više nego do sada! Planiram da proizvodimo vino, rakiju, suvo meso i kobasice, sve od svog materijala, ali u većoj količini - odgovara Ivanović.


 

2024 © - Vesti online