Ponedeljak 30.10.2017.
00:26
B. Đokić - Vesti

Milijarderi sa poternica našli utočište u Srbiji: Sigurna kuća tajkunima

youtube.com/privredni hr
Dobro se sakrio: Niko zapravo ne zna gde je Ivica Todorić

Za Todorićem je hrvatsko tužilaštvo raspisalo Evropski nalog za hapšenje. On je osumnjičen u slučaju Agrokor, firme čiji je osnivač i vlasnik, a koja je sada u rukama poverioca. Procene govore da Agrokor duguje između pet i šest milijardi evra, ali prema nekim računicama taj dug može biti i znatno veći.

Trijade u Crnoj Gori

U Crnoj Gori je skrovište našao i malezijski milijarder Vei Seng Pua, koji je 2014. godine hapšen u Americi zbog organizovanja ilegalnog klađenja. Kada je pušten iz pritvora, utočište je našao u Crnoj Gori, gde je "kralj kocke" i navodni član kineske kriminalne organizacije 14 K Triad, dobio državljanstvo 2013. godine.

Pretpostavlja se da se Todorić nalazi u Londonu, ali to nije potvrđeno. Ono što je poznato, a što javljaju srpski mediji, jeste da je Todorić poslednjih nekoliko nedelja više puta boravio u Beogradu, a poslednji put imao razgovor u jednoj advokatskoj kancelariji. Niko ne demantuje, ali ni ne potvrđuje da se Todorić možda i nalazi u Beogradu, u bekstvu od hrvatskog pravosuđa.
Sudeći po dosadašnjoj praksi srpskih vlasti, to ne bi bio presedan.

Naime, poslednjih godina nekoliko multimilionera i milijardera, osumnjičenih za proneveru novca u svojim državama, utočište od Interpolove crvene poternice našli su u Beogradu i Srbiji.

Najveću pažnju izazvao je bugarski tajkun Cvetan Vasilev. Za njim tragaju vlasti u Sofiji zbog sumnje da je sa još 17 osoba proneverio oko 1,3 milijarde evra. On se već godinama nalazi u Srbiji i prema ponašanju srpskih vlasti uopšte mu ne preti izručenje Bugarskoj, koja se zbog njega žalila i evropskim vlastima u Briselu.

Tokom boravka u Srbiji Vasilev je kupio Srpsku fabriku stakla u Paraćinu, koja je u međuvremenu propala i proglašen je stečaj, zbog duga od 47 miliona evra. To, međutim, nije sprečilo srpske političare, kao što je bivši predsednik Toma Nikolić, da gaje dobre odnose sa Vasilevim, koji je donator fondacije Tomine supruge Dragice Nikolić.

U Srbiji je utočište našao i rumunski biznismen Sebastija Gica. On je u aprilu ove godine uhapšen u Beogradu, ali je već u maju pušten na slobodu po plaćanju jemstva. Za njim rumunske vlasti tragaju zbog ucena, davanja mita, pranja novca. Sumnja se da je Gica, čije se bogatstvo procenjuje na oko 100 miliona evra, učestvovao u korupcijskom slučaju sa posetom bivšeg britanskog premijera Tonija Blera Rumuniji 2012. godine, kada je sa 220.000 evra navodno sponzorisao posetu, a zauzvrat dobio poslaničko mesto.

EPA
Misteriozni Srbin: Mohamed Dahlan (desno) sa Arafatom

Možda najzanimljiviji primer bogataša i begunca od zakona, koji je utočište našao u Srbiji, jeste slučaj Mohameda Dahlana, Palestinca koga traže upravo palestinske vlasti zbog sumnji u korupciju i proneveru 17 miliona dolara. On je prijatelj predsednika Aleksandra Vučića, koga je upoznao sa prestolonaslednikom UAE šeikom Muhamedom el Nahjanom, preko koga je počela izgradnja projekta Beograd na vodi.

Ubrzo po dolasku u Srbiju, Dahlan je dobio srpsko državljanstvo, kao i vilu na Dedinju koju je iznajmio od Diposa, a u kojoj živi sa saradnicima. Dahlan je 20 godina bio uticajni šef bezbednosti u Gazi, savetnik Jasera Arafata, pregovarač sa Izraelom i ministar unutrašnjih poslova Palestine.

Đetić Šinavatra

Ni u Crnoj Gori situacija sa odbeglim tajkunima nije svetlija. Osim što je Milo Đukanović upoznao Dahlana sa Vučićem i dao mu crnogorsko državljanstvo, još nekoliko odbeglih bogataša iz celog sveta našlo je utočište u ovoj maloj mediteranskoj državi. Tako je bivši tajlandski premijer Taksin Šinavatra dobio državljanstvo po skraćenom postupku. Za njim je zbog navodne korupcije raspisana Interpolova poternica od strane vlasti Tajlanda, ali to nije smetalo Šinavatri da uloži novac u Prvu banku, većinskog vlasnika Aca Đukanovića.


 

2024 © - Vesti online