Ponedeljak 30.10.2017.
06:30
blic.rs

Kako je Srbija postala zamorče Fajsbuka?

pixabay.com
Da li se vama sviđaju sve ovoe promene na omiljenoj društvenoj mreži?

Razlog iz kojeg je odabrana baš naša zemlja je najverovatnije veliki broj korisnika ove mreže po glavi stanovnika. Prema podacima iz 2012. godine čak polovina Srba je koristila Fejsbuk, a izvesno je da se taj broj u međuvremenu povećao.

Prema rečima Adama Moserija, šefa Fejsbukovog odeljka za njuzfid, sajber gigant proverava kakav sadržaj korisnici žele da vide i kako će to uticati na njihove navike. Budući da je Moseri najavio trajanje testa od čak nekoliko meseci, ovo je lista promena koje su već usledile a verovatno vam se neće dopasti.

1. Poplava nebitnosti

Fejsbuk je rekao da želi da kroz Explore feed vidite stranice koje niste lajkovali, a onda tamo potrpao i sve one koje jeste. Uživali ste u stranici o kuvanju ili nekoj sa interesantnim citatima ili slikama? Oprostite se od njih. Dok ste do sada lajkom poručivali mreži šta želite da vidite, sada su sve stranice sveta prebačene u drugi meni. Među njima su i mediji, pa vam najnovije vesti nekog stranog sajta ili vesti neće više izlaziti po tome koliko su hitne ili bitne, već ćete morati da ih potražite u Explore Feedu i nadate se da vam mreža umesto toga neće prikazati 1.001 video o boćanju.

2. Ko to beše?

Ako nas je Explore feed ičemo naučio, to je koliko su naši prijatelji dosadni. Pri tom ne mislimo na prijatelje, već umnogome na "prijatelje" sa kojima smo se pre nekoliko godina povezali a koji besomučno kače slike i pesme koje nas ne interesuju. Situacija je još besmislenija kod osoba koje imaju po sto, dvesta prijatelja a kojima mreža zbog nedostatka sadržaja servira objave stare po dve nedelje ili vrti četiri ista statusa u krug. Čini se da je odabir za sada gotovo nasumičan, pa vam umesto bliskih ljudi i porodice izlazi slika ručka nekog Pere sa kojim ste letovali u Šušnju 2009. godine.

3. A gde su zahtevi?

Ako ste ponovo apdejtovali aplikaciju videćete da je nama pokusnim kunićima Fejsbuk napravio još jednu promenu. Čuvena ikonica sa dve siluete koja vas je obaveštavala da imate zahtev za prijateljstvo potpuno je sklonjena. Sada će vam se ova informacija pokazivati među svim ostalim notifikacijama. Ako uspete da je pronađete.

4. Butici, utičnice, laksativi

Fejsbuk je sklonio sve stranice koje ste lajkovali iz glavnog njuzfida - osim onih koje žele da mu plate. Pa ćete tako umesto stvari koje ste sami odabrali da vidite sada sa stranica videti isključivo plaćene reklame raznih strana koje ste zaboravili da ste uopšte lajkovali.

5. Gvatemalo, sestro

Sve i da vam se sviđa Explore Feed, verovatno je najiritantnija promena - pošto je najavljeno još mnogo promena. Drugim rečima, pošto smo rame uz rame sa Gvatemalom odabrani za ovaj test u narednim mesecima možemo da očekujemo premeštanje ili potpuno ukidanje funkcija, bagove na svakom koraku i dodatni pad malih simpatičnih stranica koje su najviše pogođene ovom promenom.

Fejsbuk je zbog burne reakcije korisnika izdao saopštenje u kojem uverava ostatak sveta da njih neće snaći ista sudbina, barem dok se ne završi testiranje i na našoj zemlji.

2023 © - Vesti online