Nedelja 29.10.2017.
08:31
Vestionline, Tanjug

Kineski diplomata: U Kini je Srbija hit

printscreen
Dobio je nadimak Miki

- Privredna saradnja je rekordna, a prepoznjajući iskreno prijateljstvo, ovde zidamo najveći kineski kulturni centar u Evropi - rekao je Sju za "Novosti".

Sju Hong, koji je od 1987. godine prisutan na Balkanu je favorit za to da bude prvi direktor kineskog kulturnog centra.

- Ne mogu da potvrdim da li ću biti direktor, jer u mojoj zemlji vlada veliko interesovanje za Srbiju. Moje kolege iz Pekinga se interesuju. Iskreno, ja bih voleo da ostanem ovde - kaže on.
Govoreći o planovima za kulturni centar, on kaže da se spremaju veoma bogati programi za učenike, studente, građane i turiste i da će uslovi biti odlični. 

Takođe, kako dodaje, u pripremi su tečajevi iz kineskog jezika, kulinarstva, radicionalnog slikanja, folklora...

Prema njegovim rečima, objekat će se prostirati na 6.000 kvadrata, imaće osam spratova iznad zemlje i dva ispod, a biće otvoren krajem sledeće godine.  

- Prema meni dostupnim građevinskim planovima, predviđeni su teatar sala, bioskopska dvorana, biblioteka, čitaonica, nekoliko učionica, izložbene galerije, kao i kutak za turiste - naveo je on. 

Kao diplomata, Sju Hong je u tri navrata službovao u Beogradu, a treći mandat je započeo 2011. Tečno govori srpski, a dobio je i nadimak "Miki". 

- Srbi su divan, topao narod. Ovde se osećam kao kod kuće. Svi su veoma ljubazni. Narod koji zna da se obraduje, ugosti i koji državljane Kine vidi kao iskrene prijatelje - rekao je kineski diplomata.
 

2024 © - Vesti online