Nedelja 29.10.2017.
08:02
Vestionline

Vestionline sportski vremeplov za 29. oktobar

N. Đurović - Vesti
Legenda srpske košarke - Dušan Duda Ivković

Dušan Ivković

Dušan Ivković, koji je nedavno u Atini na spektakularan način okončao trenersku karijeru, a potom proglašen za legendu Evrolige i bio primljen u FIBA Kuću slavnih, danas slavi 74. rođendan. Popularni Duda je jedan od najcenjenijih košarkaških stručnjaka na svetu. Kao selektor reprezentacije Jugoslavije osvojio je tri titule prvaka Evrope (Zagreb 1989, Rim 1991, Atina 1995) kao i srebro u Poljskoj 2009. Ima jedno zlato na Svetskom prvenstvu (Buenos Ajres 1990) i dva olimpijska srebra (Seul 1988, Atlanta 1996). Bio je prvak Jugoslavije (Partizan), Grčke (Paok tri puta i Olimpijakos) i Rusije (tri puta sa CSKA). Sa svim ovim klubovima osvajao je i nacionalne Kupove, kao i sa AEK u Grčkoj i Anadolu Efesom u Turskoj). Partizan je vodio i do Kupa "Radivoja Koraća", AEK do Kupa "Saporta", sa Olimpijakosom je dva puta osvojio Evroligu, a sa moskovskim Dinamom ULEB kup.

Stevan Stojanović

29. oktobra 1964. godine rođen je Stevan Stojanović Dika, nekadašnji golman Crvene zvezde, danas fudbalski menadžer. Bio je član najslavnije generacije crveno-belih i kao kapiten tima podigao je u Bariju veliki pehar namenjen šampionu Evrope. Prošao je fudbalsku školu Crvene zvezde, dres prvog tima nosio od 1986. do 1991, a pored Kupa šampiona osvojio je tri titule i jedan nacionalni Kup. Karijeru je potom nastavio u belgijskom Antverpenu gde je proveo pet godina i igrao svoje drugo evropsko finale u karijeri (Kup kupova 1993). Branio je za sve reprezentativne selekcije, počev od pionirske, pa do mlade i olimpijske, jedino nikad za "A" tim. Smatra se velikom nepravdom što nije putovao na SP 1990. godine.

Bane Sekulić

29. oktobra 1906. godine rođen je Bane Sekulić, jedan od najboljih jugoslovenskih fudbalera između Prvog i Drugog svetskog rata, kasnije istaknuti trener. Kao igrač istakao se kao u dresu beogradske SK Jugoslavije, sa kojom je osvojio titule 1924. i 1925. Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je sedam utakmica i postigao osam golova, a bio je i učesnik prvog Svetskog prvrenstva 1930. u Urugvaju. Bio je trener Crvene zvezde, Vojvodine, subotičkog Spartaka, Proletera iz Zrenjanina i Jedinstva iz Stare Pazove, a radio je i u Švajcarskoj, Belgiji i Austriji.  Umro je 1968. godine.

2024 © - Vesti online