Subota 28.10.2017.
13:31
Dojče vele, Vestionline

Dojče vele: Španska groznica, vreme da EU ponudi više

EPA/Felipe Trueba
Evropa treba da napravi "sledeći korak"

- Dva voza u Španiji jure jedan prema drugom i kao da niko ne može da ih zaustavi. Tu sliku o tvrdoglavosti i nepopustljivosti, kako Madrida, tako i Barselone tokom ove krize, mediji su prethodnih sedmica širili do iznemoglosti. Sada su se vozovi sudarili punom brzinom. Katalonija je proglasila nezavisnost, a španski Senat je odobrio ozloglašeni paragraf 155, koji predviđa razvlašćenje katalonske vlade i ukidanje autonomije - piše Gonzales.

Kako kaže, to je bez sumnje istorijski dan u istoriji Španije, odnosno "dan koji označava jedan duboki rez".

U istoriji tog regiona četiri puta je bilo proglašavano nešto poput "Katalonske Republike" ili "Katalonske države" - prvi put u 17. veku za vreme seljačkog ustanka, pa onda za vreme prve španske republike 1873. godine, i zatim dva puta u vreme druge španske republike, uoči španskog građanskog rata, 1931. i 1934. godine.

U svim tim slučajevima nije se radilo u proglašenju potpune nezavisnosti, već o proglašenju samostalne katalonske države unutar federalno zamišljene Španije.

Većina tih katalonskih "nezavisnosti" nije trajala duže od nekoliko dana.

Zbog toga je još više začuđujuće ovo "prvo pravo proglašenje nezavisnosti Katalonaca" i zašto se dešava baš 2017. godine, u okviru jedne demokratske, pravne države, koja garantuje široka autonomna prava i koja Kataloncima osigurava - unutar Evropske unije - mir i blagostanje.

Gonzales navodi da je, da bi se odgovorilo na to pitanje, potrebno najpre baciti pogled na Španiju, ali ne i samo na nju

- Način na koji vladajuća konzervativna stranka u Madridu, koju predvodi Marijano Rahoj, bez imalo smisla za empatiju i osetljivost diplomatije, pokušava da zaustavi tu jedinstvenu krizu u Španiji, svedoči o zastrašujućem nedostatku mašte - navodi Dojče vele.

Kada se traže uzroci problema i odgovorni, mora da se pogleda i Barselona, gde je katalonski političar Luis Rabel, osvrćući se nedavno na referendum u Škotskoj, upozorio da postoji strah da se može zaspati "sa snom o Škotskoj, a onda se probuditi u Severnoj Irskoj". 

- Uspavanim političarima EU bi trebalo da postane jasno da se ovde više ne radi o isključivo španskom problemu. Nova vrsta "španske groznice" u formi jednostrano proglašene nezavisnosti, mogla bi da utiče i na druge zemlje EU. EU ne može stalno da okreće glavu, kao u slučaju Škotske i sada Katalonije. Konačno bi morala da otvori "kutiju za prvu pomoć" i da konstruktivno doprinese rešavanju problema, kada je, kao u slučaju Španije, centralna vlada potpuno preopterećena - ocenjuje Dojče vele.

2024 © - Vesti online