Subota 28.10.2017.
09:31
Vestionline, Tanjug

Matis: Sledi vojni odgovor Koreji zbog nuklearnog oružja

EPA/Jawad Jalali
SAD "uzvraća udarac" Severnoj Koreji: Džejms Matis

Matis, koji je u poseti Južnoj Koreji, tvrdi da je diplomatija i dalje "prioritetni kurs", istakavši da su američke diplomate "najefikasnije kada ih podržavaju kredibilne vojne snage", prenosi AFP.

- Nemojte da pogrešite, svaki napada na SAD ili američke saveznike biće odbranjen. Svaka upotreba nuklearnog oružja od strane Severne Koreje naići će na masivan vojni odgovor, efikasan i obiman - rekao je Matis na konferenciji za novinare sa južnokorejskim državnim sekretarom Song Jang moom. 

Kako se navodi, Matis nije precizirao na koji je tip nuklearnog oružja mislio kada je spominjao vojni odgovor, ali je pozvao Pjongjang da "nema iluzije", navodeći da je Severna Koreja "vojno nadmašena" od strane SAD i Južne Koreje. 

Matis je Južnu Koreju posetio uoči prve posete Donalda Trampa Južnoj Koreji narednog meseca, a u okviru azijske turneje koja uključuje Japan, Kinu, Vijetnam i Filipine. 

Prethodnih meseci Pjongjang je uzbunio svet izvođenjem šest nuklearnih proba i lansiranjem raketa sposobnih da dosegnu do SAD, dok su američki predsednik Donald Tramp i severnokorejski vladar Kim Džong un razmenili pretnje ratom i lične uvrede.

2024 © - Vesti online