Subota 28.10.2017.
08:41
Vestionline, b92.net

Šta dalje? Tačka bez povratka je blizu

Tanjug
Španija sada mora da "bira bitke"

Kako navode, Rahoj ima pravne mogućnosti da preduzme oštre mere nakon proglašenja nezavisnosti Katalonije, ali on mora da pažljivo postupa ili rizikuje propast.

- Ono što sledi moglo bi da podigne ili da uništi Rahoja i njegovu vladu, ali bi isto tako moglo da podigne ili da uništi Španiju - piše u analizi “Gardijana“.

Oni ističu da će "tvrđe krilo" Madrida sada zahtevati brzo rešavanje katalonske krize i "uništavanje" svih katalonskih lidera.

Kazne za pobunu unutar španskog ustava su oštre, a vlada Marijana Rahoja je već pokazala da je spremna da to oružje upotrebi zatvarajući dvojicu katalonskih lidera. 

Osim toga, moglo bi da usledi i još hapšenja među 70 katalonskih poslanika koji su glasali za nezavisnost Katalonije, iako im to što je glasanje bilo anonimno pruža zaštitu. 

- Da li će oni poći tiho ukoliko dođu po njih? Malo verovatno. A da li će se Rahoj, sada kada ih je sve smenio, odlučiti na taj potez? Ima pravne mogućnosti za to, ali bi to politički predstavljalo tačku sa koje nema povratka - piše "Gardijan". 

Kako navode, više hapšenja bi značilo i više protesta zbog "političkih zatvorenika", kao i mogućnosti većeg otpora na ulicama. 

Ukoliko želi da sve brzo bude gotovo, Rahoj bi mogao da donese dodatne oštre mere, uključujući slanje bezbednosnih snaga koja bi zamenila lokalnu policiju, a ukoliko dođe do nemira u Barseloni ili u drugim katalonskim gradovima mogao bi da bude nametnut policijski čas kada bi glavne zgrade regionalne vlade i medija koji su za nezavisnost bili zauzeti, navodi se u tekstu. 

Međutim, ističe se i da će Rahoja oprezni savetnici savetovati na "manje dramatičan odgovor" - svaka preterana reakcija Madrida mogla bi da potpuno zapali situaciju, poveća međunarodne kritike i one Katalonce koji su politički neodlučeni gurne ka ideji nezavisnosti. 

"Gardijan" ističe i to da su referendum iz 2014. godine, kao i istraživanja javnog mnjenja nakon toga, pokazali da je većina Katalonaca protiv toga da se odmah dođe do nezavisnosti, ali da im je u isto vreme veoma stalo do njihove autonomije. 

Osim toga, oni apeluju i da postupke Madrida pažljivo gledaju Baski i da bi svaki pogrešan potez mogao da dovede do nemira širom zemlje. 

- Najveći košmar Marijana Rahoja je mogućnost da sve pređe u nasilje, krv na ulicama Barselone uživo na svetskim televizijama bi mogla sve da promeni - zaključuje "Gardijan".

2024 © - Vesti online