Subota 28.10.2017.
07:50
Tanjug

"Vučićeva odluka vredna svakog poštovanja, a Brajan Hojt Ji..."

Tanjug
Predsednik svestan da se pitanje Kosova mora rešiti: Zorana Mihajllović

- Od nas i našeg unutrašnjeg jedinstva zavisi da li ćemo u tome uspeti - rekla je Mihajlović u intervjuu za "Srpski telegraf".

Mihajlović kaže da je Vučić pokrenuo pitanje Kosova svestan činjenice da Srbija ne može napred bez njegovog rešavanja.

- Možemo da rešimo pitanje Kosova u dijalogu s Albancima, kako narednim generacijama ne bismo ostavili problem koji i Srbi i Albanci prenose s kolena na koleno, a on samo biva sve veći i veći. A možda i ne uspemo da rešimo ovo pitanje, ne bi nam bilo prvi put, ali onda moramo biti svesni svih posledica - navela je ona.

Otkud Brajan Hojt Ji?

Odgovarajući na pitanje zašto se zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Hojt Brajan Ji od svih ministara u srpskoj vladi sastao baš s njom, Mihajlovićeva je rekla da takvi komentari dolaze uglavnom od onih koji zapravo ne razumeju šta je infrastruktura i da su u današnjem svetu "auto-putevi, pruge, saobraćaj i infrastruktura u mnogo više od asfalta i cigala".

- Povezivanje Srbije sa regionom i Evropom mnogo više je politika nego građevina. Auto-putevi Niš - Priština, Beograd - Sarajevo i auto-put do granice sa Crnom Gorom, kao i brza pruga Beograd - Budimpešta, najbolji su načini za dobru saradnju naših zemalja, stabilan region i evropski put Srbije - rekla je Mihajlovićeva.

Ona je naglasila da su glavni, strateški pravci politike Srbije put ka punopravnom članstvu u EU, vojna neutralnost i saradnja u regionu.

- Ali, naša politika je, što nam niko ne brani, da imamo najbolje moguće odnose sa Rusijom, Kinom, SAD i svim ostalim državama sveta. I ta saradnja se dobro vidi u infrastrukturi - dodala je ona, navodi se u saopštenju iz njenog kabineta.

Upitana zašto se zbog ovog sastanka našla na meti nekolicine funkcionera SNS-a i njegovih koalicionih partnera, Mihajlovićeva je rekla da "neki kao da misle da napadom na nju mogu dokazati da su velike patriote ili vernici, dok ćute o problemima o kojima ona ne želi da ćuti". 

- I ta ogromna količina emocija koju pojedinci ulažu u praćenje svakog mog koraka, svake izjave i svega što radim zaista ponekad liči na opsesiju. Bojim se da bi Frojd u njihovom ponašanju svašta pronašao - dodala je Mihajlovićeva.

O izborima

Komentarišući spekulacije o eventualnom održavanju vanrednih parlamentarnih izbora zajedno sa beogradskim, Mihajlovićeva je rekla da Vlada Srbije radi bez problema, ali da je SNS u svakom trenutku spremna da izađe pred građane i položi račune. 

- Priču o vanrednim izborima gura opozicija, a mislim da mole Boga da do njih ne dođe, jer bi opet pretrpeli težak poraz - rekla je Mihajlovićeva.

Potpredsednica Vlade demantovala je da postoji sukob između nje i patrijarha Irineja, istakavši da nijednog trenutka nije posumnjala u njegovu dobru nameru i brigu o Srbiji, ali da smatra da ima boljih načina da se ostvari ono za šta se zalaže. 

- Ako rađanje dece postavimo kao patriotski čin, mislim da to neće dati rezultat. Zar želimo podelu na dobre Srpkinje koje će prema nečijoj oceni imati dovoljno dece, i one druge, loše Srpkinje, koje nemaju dovoljno dece? Šta je sa ženama koje ne mogu da imaju decu? Ali o tome i ostalim pitanjima uskoro ću razgovarati sa njegovom svetošću patrijarhom Irinejom - rekla je Mihajlovićeva.

2024 © - Vesti online