Petak 27.10.2017.
14:39
D. Marković - Vestionline

Urednik "Vesti" Veselin Đokić dobitnik nagrade za životno delo UNSCG

A. Čukić
Veselin Đokić

Pored novinarskog doajena, nagrade su pripale i Slobodanu Reljiću i Milovanu Uroševiću.

Odluku o nagradi doneo je žiri u sastavu Ivica Milosavljević, Novica Đurić i Branislav Gulan.

Savo Gregović i Budo Simonović u predlogu za nagradu naveli su da je urednik reportaža frankfurskih "Vesti" Veselin Đokić u četiri decenije dugoj novinarskoj karijeri ostavio dubok trag u jugoslovenskom, odnosno srpsko-crnogorskom, novinarstvu.

"Veselin Đokić je novinar od ugleda i poverenja kolega, čovek koji već četiri decenije budno čuva dostojanstvo i brani čast profesije" navedeno je u predlogu.

"Slobodan (Reljić) će ostati zapamćen kao čovek posle čije je nagle, nikada obrazložene smene, kompanija Ringijer iz temelja promenila uređivačku politiku legendarnog NIN-a, koji danas više ne liči na sebe iz vremena kada je bio najrelevantniji srpski nedeljnik", navedeno je u predlogu za nagradu.

Bogata karijera

Veselin Đokić je karijeru započeo kao saradnik u "Bijelopoljskim novinama" nakon čega je postao urednik glasila Građevinskog preduzeća "Radnik" i dopisnik "Večernjih Novosti". Paralelno sa tim, skoro tri decenije radio je kao saradnik eminentnog dnevnog lista "Sport".Osnivač je Radija Bijelo Polje u kojem je bio 8 godina urednik, a nakon progona režima Mila Đukanovića, oberučke ga je prihvatio kultni Radio Beograd. 1993. Veselin Đokić postaje novinar "Vesti" tada tek osnovanog lista za Dijasporu sa kojim i dan danas bije bitke za nezavisno novinarstvo. Autor je dve knjige u kojima su sabrane njegove vrsne reportaže "Život iz pera Reportera" i "Život licem i naličjem". Dobitnik je brojnih nagrada među kojima se ističe nagrada "Veljko Vlahović" Udruženja Novinara Crne Gore.

2024 © - Vesti online