Subota 28.10.2017.
02:00
D. Pašić - Vesti

"Vesti" u Austriji: Za manastir na Majevici 5.000 evra

D. Pašić
Obnova traje od 2008: Manastir Svetog proroka Jeremije

Sve su organizovali Crkvena opština Bregenc, na čelu sa sveštenikom Goranom Erićem, Jadranko Lešić, poslanik u upravi grada iz pokrajine Forarlberg i Radislav Đokić, predsednik Udruženja Majevičani u Austriji.

Ovom humanom događaju je u ime opštine Lopare prisustvovao Davor Vićić, odbornik u Skupštini opštine. On je istakao da je ovo treće donatorsko veče posvećeno manastiru u Rožnju.

- Opština Lopare već deceniju ulaže u obnovu manastira Svetog proroka Jeremije. Ovo nije prvi put da se organizuje ovakva akcija. Na donatorskoj večeri prošle godine u Loparama je prikupljeno oko 7.000 evra. Na donatorskoj večeri u organizaciji Udruženja Majevičani u Cirihu je prikupljeno 7.000 švajcarskih franaka - rekao je Vićić, zahvalivši svima koji su dali prilog, a posebno Crkvenoj opštini iz Bregenca i svešteniku Eriću.

D. Pašić
Na donatorsko veče su došli brojni zemljaci

Zadužbina kralja Dragutina

Manastir Svetog proroka Jeremije građen je u srednjem veku, a gradio ga je po narodnom predanju kralj Dragutin. Porušen je za vreme Turaka u 16. veku. U ostacima temelja sačuvana je srednjovekovna grobnica sa tri skeleta monaha. Obnova ove svetinje počela je 2008. godine. trudom i zalaganjem sveštenika Zorana R. Ilića i Zorana S. Ilića.

Pored odbornika Vićića, donatorskoj večeri u Austriji prisustvovali su sveštenici iz Obudovca, protojerej-stavrofor Zoran R. Ilić i protojerej-stavrofor Zoran S. Ilić koji službuje u Boljeniću na Ozrenu. Oni su inicijatori obnove manastira u Rožnju.

U Loparama očekuju da bi podizanje konaka značilo i stvaranje uslova za život monaha i povratak raseljenog srpskog stanovništva. U selo Rožanj se od rata nije vratio niko od predratnih 125 porodica. U porti manastira je 2015. godine podignuta spomen-česma za 18. stradalih u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

2024 © - Vesti online