Subota 28.10.2017.
04:00
R. Lukić - Vesti

"Vesti" u Nemačkoj: Slike imaju dušu i leče

R. Lukić
Srdačan prijem: Gradonačelnica Birgit Alkenings sa umetnikom Čedomirom Kristijanom Sekulićem

- Našem gradu večeras predstavljamo umetnika čije teme podsećaju na antičko doba, na "kolevku civilizacije", čiji su motivi okrenuti Mediteranu i ravnicama Vojvodine u Srbiji - rekla je između ostalog gradonačelnica, ističući važnost saradnje kultura različitih zemalja.

O umetniku i njegovim delima govorila je Sibile Garels, istoričarka umetnosti iz Hildena. Ona je izrazila divljenje širokim spektrom njegove umetnosti koja seže od antike do moderne tehnologije i "lepog, a istovremeno strašnog" digitalnog "Anđela".

Stvarao u dijaspori

Čedomir-Kristijan Sekulić rođen je 1969. u Novom Sadu. Posle srednje škole za grafički dizajn studirao je teologiju na Bogoslovskom fakultetu SPC u Beogradu. Devedesetih godina živeo je i stvarao u Pragu i Beču, a od 1992. do 1994. u Budimpešti bio je instruktor lepe umetnosti i predavač u američkoj školi Parksajd. Posle toga, pet godina živeo je u Getingenu i Soloturnu u Švajcarskoj.

Mnogi naši posetioci oduševljeni, dugo su razgledali dela ovog umetnika, a Hamida Buher kaže da Sekulićeve slike imaju neobičnu dubinu i da bi mogla satima da ih gleda. Dragica Marković imala je osećaj da je gledanje Kristijanovih slika leči. Savo Pejović, predsednik KUD-a "Sveti Sava" iz Leverkuzena, najduže se zadržao kod "Zlatnog konja" i motiva iz prirode.

- Konj na slici je simbol ponosa, a vojvođanska ravnica sinonim lepote - primetio je Savo.
Ljiljana Petrina nije izdržala da ne kupi sliku "Potopljeni čamac" koji je neodoljivo podseća na njenu Crnu Goru, a Selma Muratović iz Bijelog Polja rekla je da bi najradije kupila sve slike, kad bi joj to njen studentski džep dozvoljavao.

Izložbu su u okviru projekta Kulture zemalja organizovali Referat za kulturu grada Hildena i jugoslovensko-nemački KUD Hilden.

Adresa galerije

Izložba u galeriji Gradske kuće u Mittelstr. 40 ostaje otvorena do 4. novembra, a može da se pogleda od utorka do petka od 16 do 18 i subotom od 11 do 15 časova. Info telefon je: 01749536345.

2024 © - Vesti online