Petak 27.10.2017.
11:53
Vestionline

Mikecu zlato, Arunovićevoj bronza pištoljem na finalu Svetskog kupa

Damir Donević
Zlatni Damir Mikec na pobedničkom postolju u Nju Delhiju

Mikecu je ovo druga medalja na finalnim turnirima SK. Sa prethodnog završnog turnira, u Bolonji prošle godine ima najsjajnije odličje i Kristalni globus vazdušnim pištoljem, kojim je u Nju Delhiju osvojio četvrto mesto.

Arunovićeva je osmi put uzastopno učestvovala na  finalu Svetskog kupa i došla do četvrte medalje, prve bronzane. Do Nju Delhija imala je zlato i veliki Kristalni globus iz Minhena 2015. u gađanju vazdušnim pištoljem, dok je dve godine ranije, takođe u Minhenu osvojila druga mesta kako vazdušnim tako i sportskim pištoljem.

Dragan Donević
Zorana Arunović

Sem dvoje osvajača medalja danas je gađao i Dimitrije Grgić kome je pripalo peto mesto MK pištoljem slobodnog izbora.

U finalnom nadmetanju pištoljem za muškarce, Mikec je, kako je takmičenje odmicalo gađao sve bolje i sredinom finala ušao u borbu za zlato sa iskusnim Ukrajincem Olegom Omelčukom. A maksimalnih 10,9 u 18. seriji izbio je na čelnu poziciju.

U preostalom delu takmičenja obojica strelaca su imali uspone i padove, smenjivali se u vođstvu, a pred odlučujući 24. hitac naš reprezentativac je bio za svega 0,2 kruga bolji od Ukrajinca. Potom je "ubio" odličnih 9,9, finale završio sa 229,3 kruga i na kraju rivala nadmašio za 1,3 kruga.

Dragan Donević
 

I Dimitrije Grgić, debitant na finalnom turniru SK, je dugo bio u borbi za odličje, ali skromnih 7,8 ga je sa trećeg "bacilo" na peto mesto, baš u trenutku kad je Mikec izbio na čelo. U kvalifikacijama  Grgić je bio drugi, Mikec treći.

Finale MK pištoljem za dame je bilo prava drama, u kome su odlučivale nijanse. U finalu ove discipline se ne računaju krugovi, već svaki hitac od 10,2 krugova i bolji donosi poen. Posle četvrte serije od pet metaka ispada poslednjeplasirana i tako redom do 10. serije.

Pred poslednju  seriju, kada finale završava trećeplasirana, isti rezultat - 30 "unutrašnjih" centara imale su Arunovićeva, Kineskinja Đingđing Žang i Korejka Mingđun Kim, pa je odlučivalo raaspucavanje u kome je Zorana pogodila dva "unutrašnja" centra, njene rivalke po četiri, pa je našoj takmičarki pripala bronza, a Azijatkinje su nastavile borbu za zlato.

I o najsjajnijem odličju je odlučivalo raspucavanje, jer su prve dve takmičarke finale završile sa po 34 centra, a u dodatnih pet metaka Korejka Kim, debitant na završnom turniru SK, je bila uspešnija i osvojila je zlato. Aktuelna svetska prvakinja, Kineskinja Žang se okitila srebrom.

U kvalifikacijama Zorana je zauzela treće mesto sa vrednih 585 krugova. Najpreciznija je bila olimpijska šampionka Ana Korakaki (Grčka), koja je branila Kristalni globus sa prošlogodišnjeg SK. Grkinja je u finale nije sjajno počela, a pritom su joj zbog jednog hica više u metu oduzeta dva poena , posle čega nije uspela da se vrati u ritam.

Dragan Donević
 

Naši reprezentativci su do sada u Nju Delhiju osvojili četiri odličja. Juče je Andrea Arsović odbranila zlato vazdušnom puškom, a dva dana ranije sa Milutinom Stefanovićem je osvojila srebro istim oružjem u miksu.

MK sportski pištolj , 25 metara (30 metaka precizna + 30 brza paljba): 1. Mingđun Kim (Južna Koreja) 34 "unutrašnja centra (+ 5 u raspucavanju za zlato), 2. Đingđing Žang (Kina) 34 (+3), 3. Zorana Arunović (Srbija) 30, 4. Hajdi Dithelm Gerber (Švajcarska) 24, 5. Viktorija Čajka (Belorusija) 19, 6. Mihel Skeries (Nemačka) 16, 7. Jumei Lin (Kina) 12, 8. Ana Korakaki (Grčka) 9. Kvalifikacije: 1. Korakaki 591, 2. Lin 586, 3. Arunović 585 (295+290)...

MK pištolj slobodnog izbora: 1. Damir Mikec  (Srbija) 229,3, 2. Oleg Omelčuk 228,0, 3. Amnaprel Sing (Indija) 202,2, 4. Jusuf Dikec (Turska) 185,3, 5. Dimitrije Grgić (Srbija) 166,2, 6. Vahid Golkhadan (Iran) 142,0, 7. Đitu Rai (Indija) 123,2. Kvalifikacije: 1. Omečuk 571, 2. Grgić 562, 3. Mikec 561...

2024 © - Vesti online