Subota 28.10.2017.
00:10
Đ. Barović - Vesti

Prognoza za Bosnu: Dogovor ili novi rat!

pixabay.com
 

U ovoj analizi se ističe da je "BiH neuspela država u srcu Evrope". Takođe, da ako do kraja godine ne bude izmenjen Izborni zakon, neće biti ni ustavne osnove da se izbori održe i formira nova vlada Federacije BiH.

Preti kolaps države

"Mogući kolaps na državnom nivou bi vodio ka cepanju zemlje. U RS bila bi jedina funkcionalna vlada unutar BiH i ne bi joj ostalo ništa drugo nego da pokuša da se otcepi od Sarajeva", stoji u ovom izveštaju u kom se procenjuje da bi to i kod Hrvata u Bosni moglo da proizvede ideju da krenu svojim putem.

U analizi se ističe da budućnost BiH izgleda sumorno usled neprekidne političke i ekonomske nefunkcionalnosti i bezbednosne pretnje pojačane radikalnim islamom, umanjenim interesom EU i SAD i razdornim stranim uticajem Rusije i Turske.

"Ove činjenice doprinose krizi koja preti ponavljanjem nasilja nasilju iz devedesetih godina", upozorava se u analizi američkog instituta.

Treći entitet za stabilnost

Institut iz Vašingtona navodi da bi prioritet administracije Donalda Trampa trebalo da bude da s evropskim saveznicima "prisili Sarajevo da se pridržava odluke Ustavnog suda o izmeni Izbornog zakona.

Institut se založio i za okončanje međunarodnog protektorata u BiH, uključujući uklanjanje stranih sudija iz Ustavnog suda BiH. Takođe je ukazao da bi stabilnosti BiH doprinelo uspostavljanje tri nacionalna entiteta.

Nekadašnji sudija Ustavnog suda BiH Krstan Simić kaže za "Vesti" da je ova analiza verodostojan pokazatelj stanja u BiH koje umnogome podseća na ono iz 1990. i 1991. godine.

- Efikasnost BiH i stepen vladavine zakona ukazuju da ova država nema budućnost i da će se raspasti. Ključno pitanje je da li će politički lideri tri naroda preduzeti nešto da se to ne dogodi ili će nastaviti sa sadašnjom praksom da ne čine ništa. Svaka od tri strane je duboko u rovovima svoje politike i to se odražava na sve narode - kaže Simić.

Hrvati vrebaju priliku

On se jedino nada da su i političari i narodi dovoljno ozbiljni da se prisete bliske prošlosti i više od 100.000 mrtvih, što je rezultat činjenice da nije bilo spremnosti da se sedne i dogovara. Ali i upozorava da posle oslobađajuće presude Naseru Oriću pre samo desetak dana umalo nije došlo do tuče bošnjačkih i srpskih žrtava.

Najbolje svakom svoje

Istoričar Čedomir Antić povodom izveštaja vašingtonskog instituta kaže za "Vesti" da takvi probni baloni često stižu iz SAD i EU. On objašnjava i da se povremeno javi razmišljanje da treba radikalno rešiti problem koji su SAD delimično same stvorile.

On kaže da je revizija Dejtonskog sporazuma dobra ideja. Odnosno, da budući dogovor treba da bude sporazum velikih sila i svih naroda u Bosni po kom bi na tom prostoru bile stvorene tri države.

- Tako bi Bošnjaci kao neku vrstu kompenzacije dobili svoju državu i teritoriju, kao i ostala dva naroda u BiH - kaže Antić.

Međutim, on se boji da su vrlo moćne strukture u svim većim državama i EU zainteresovane da se kriza nastavi i da srpski u perspektivi bude obespravljen.
- To vidimo po nizu drugih problema koji nisu rešavani, počev od Makedonije, pa do Crne Gore, unutrašnjih problema u Srbiji i pitanja Kosova i Metohije - kaže Antić.

Prema njegovim rečima, čak i da se Izborni zakon ne promeni to ne bi u praksi ugrozilo održavanje izbora, ali bi moglo da se odrazi na opstanak Federacije BiH.

- U takvoj situaciji postavlja se pitanje na koji način će Hrvati učestvovati u formiranju institucija u Federaciji. Lako može da se dogodi kolaps unutar ovog entiteta što bi proizvelo posledice i na funkcionisanje BiH. Podsetiću da Hrvati sve ove godine strpljivo grade svoje pozicije i unutar Federacije, ali i BiH, te je samo pitanje kada će zatražiti za sebe ista prava koja imaju Bošnjaci i Srbi - ocenjuje Simić.

Srpska dalje može sama

Predsednik RS Milorad Dodik kao i američki Institut tvrdi da će se BiH raspasti, ali da je Srpska samoodrživa.

- BiH je tvorevina koja ne može da uspe - zaključio je Dodik koji ocenjuje da je Srpska u odnosu na BiH ekonomski stabilna, da je smanjena nezaposlenost i zabeležen rast poreskih prihoda.

On kaže da politički sistem u BiH proizvodi siromaštvo i da Srpska od takve tvorevine nema ništa.

- Nijedna mera nije bila u funkciji podrške, tamo nema suverene monetarne vlasti, a Centralna banka je pod upravom stranaca - naveo je Dodik i dodao da bi Bosna mogla da funkcioniše ako bi se pridržavala Dejtona, ali je praksa potpuno drugačija.

- Međunarodni predstavnici i Sarajevo, najviše SDA, učinili su sve da ojačaju unitarizam i od BiH su napravili monstruma - kazao je Dodik.

2024 © - Vesti online