Četvrtak 26.10.2017.
18:33
Vestionline

Turska serija o Aliji Izetbegoviću izazvala buru i pre premijere

EPA/Hidajet Delic
Alija Izetbegović

Ono što Republika Srpska vidi u Srbiji i Rusiji...

Turska državna televizija snimila je seriju o prvom predsedniku predsedništva BiH Aliji Izetbegoviću i premijera je bila prilika za Redžepa Tajipa Erdogana da se dotakne teme važne za region.

- U ratu je bio hrabri borac, u porodici nežan muž i otac, prijateljima je bio veliki oslonac, bio je mudri lider, koji je svoj narod odveo u nezavisnost - rekao je Erdogan. 

Pre emitovanja na državnoj turskoj televiziji prva epizoda je premijerno prikazana u Ankari, povodom 14. godišnjice smrti Alije Izetbegovića. 

- Kada je sporazum iz Dejtona u pitanju, sećam se da je rekao da je morao to da prihvati i sada je Bosna iz tri dela. Ja, kao političar, znam kakve sve probleme to donosi. Nadam se da će sporazum iz Dejtona biti stavljen na sto i da će što pre biti prevaziđeni problemi koji tamo postoje - dodao je turski predsednik. 

- Uplitanje sa strane ne doprinosi već samo utiče na dalje rastakanje Bosne i Hercegovine. Ono što Republika Srpska vidi u Srbiji i Rusiji, Hrvati u Bosni u Hrvatskoj, Bošnjaci su sada našli u Turskoj - smatra direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov. 

Bošnjaci zaštitnika našli u Turskoj

- Do sada se smatralo da Bošnjaci nemaju svog zaštitnika, a sada su ga našli u Turskoj. Tu i ona nebulozna izjava naleže na to da je Alija Izetbegović na samrti u amanet Erdoganu ostavio Bosnu i Hercegovinu što je naravno izazvalo reakcije ostalih naroda. Turskoj to veoma odgovara jer je to jedna sila u nadiranju koja bi itekako volela i želela da bude ponovo i politički i na druge načine prisutna na prostorima na kojima je ranije vladala - rekao je Popov. 

Za turske prilike mini-serija "Alija", sastoji se od 6 epizoda. Prati život od rane mladosti do smrti prvog predsednika Predsedništva BiH. Prikazivaće se na prvom programu turske državne televizije u novembru.

2024 © - Vesti online