Četvrtak 26.10.2017.
09:26
Vestionline, Tanjug

Makron menja način predsednikovanja

Tanjug/AP
Promena stila i načina rada, oštroumnost, energija i otvorenost odlika Emanuela Makrona  

Bilo da su to upadi njegovog psa Nema na sastanke ili detalji poruka poslatih ministru spoljnih poslova usred noći, politiccki magazini u Francuskoj puni su tekstova o Makronovom radu u Jelisejskoj palati, piše Rojters.

Strane diplomate koje sarađuju sa njegovom administracijom, međutim, takođe ukazuju na drugačiji stil i način rada, navodeći da je mladi predsednik sa iskustvom u bankarskom poslovanju i državnoj službi, uneo svežinu u tu ulogu.

Šest visokih evropskih izaslanika, govoreći pod uslovom anonimnosti za Rojters, istakli su slične poglede kada se radi o oštroumnosti, energiji i otvorenosti Makrona i njegovog tima, bilo da je reč o konkretnim političkim diskusijama ili širokim bilateralnim pitanjima.

Iako su odmah istakli kako je bivši predsednik Fransoa Oland takođe imao kontrolu nad svojim ljudima i brzo je shvatao stvari, Makronova fokusiranost, lično angažovanje i poverenje u one koji ga okružuju, ubrzali su ritam, naveli su oni.

- Bez sumnje postoji promena tempa. Ne samo u smislu ambicija, već zapravo u angažovanju. Oni su veoma otvoreni, žele da smo i mi uključeni, žele nas tamo na sastancima - rekao je ambasador jedne severne evropske zemlje.

Drugi je Makronov tim opisao kao donošenje na sto nivoa analize i planiranja koji su više u skladu sa svetom investicionog bankarstva i finansija nego sa politikom.

Kada je konkretno reč o Evropskoj uniji, koju je Makron označio kao prioritet u govorima koje je održao u Atini i na Sorboni, on je formirao malu grupu savetnika i izaslanika u svom okruženju, kombinujući mladost i iskustvo, navodi agencija.

Pored bivšeg ambasadora pri EU Filipa Etjena (61), tu je 36-godišnji Kleman Bon koji je završio elitnu školu ENA i bio član Makronovog pokreta "Napred!“ od početka, a sada je savetnik za Evropu.

Filip Legliz-Kosta, novi predstavnik u Briselu i Natali Loazo koja je ministarka u EU, takođe su deo te grupe.

Pitanje je, navodi se, da li će nova energija i pristup "makronista“, doneti plodove ili dokazati da su više stilizovani nego sposobni.

Neki od ranih znaka su pozitivni, posebno što se tiče politike prema Evropi i politici prema zaposlenima u EU kojom se njima omogućava da rade na drugim mestima u bloku pod uslovima postavljenim u njihovim matičnim zemljama.

Oblast u kojoj Makronov jak tempo nije doneo toliko uspeha do sada, jeste finansijska reforma evrozone.

Predsednik se nadao da će raditi sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel na "popravci“ monetarne unije, ali su kako se navodi, izbori u Nemačkoj prošlog meseca otežali sprovođenje tog plana, nakon čega je Makron istakao da uprkos tome ostaje posvećen tom cilju.

2024 © - Vesti online