Četvrtak 26.10.2017.
08:24
blic.rs, Vestionline

Kad je hladno, ova životinja smanji svoju lobanju za petinu

pixabay.com
Rovčica - životinja koja se menja "kako vetar dune"

Prema studiji objavljenoj juče u "Trenutnoj biologiji", divlja, obična rovčica smanjuje svoju lobanju do 20 odsto tokom zime, da bi je ponovo "uzgojila" na proleće. I to nije sve.

Rovčica smanjuje i druge delove svog tela, uključujući kičmu, srce, pluća i slezinu. Njihova moždana masa opada za 20-30%, a telesna se smanji za više od 17% tokom zime.

Naučnici su još 1900-tih primetili razliku u veličini glave ovih sisara tokom leta i zime, ali su tada objasnili da rovčice sa velikim glavama umiru zimi.

Pravi razlog je, kako je ustanovljeno, mnogo bizarniji. Naučnici su uhvatili, snimili i pustili na slobodu više rovčica u tri ključne sezone.

Tako je otkriveno da se lobanja, mozak i tela ovih životinja, koje u proseku žive 14 meseci, smanjuju i ponovo rastu zavisno od godišnjeg doba.

- Ovo je možda način da očuvaju energiju u nedostatku hrane, jer je mozak energetski toliko ekspanzivan - rekao je biology Havijer Lazaro.

Istraživači sada žele da ispitaju da li su zimske rovčice manjih kognitivnih sposobnosti u odnosu na letnje.

Rovčica je naziv za sve vrste sitnih sisara iz istoimene porodice. Postoji oko 290 vrsta rovčica i spadaju među najmanje sisare koji žive na severnoj polulopti.

2024 © - Vesti online