Četvrtak 26.10.2017.
06:00
B. Božin - Vesti

"Vesti" u Švajcarskoj: Srbinu ni Strazbur nije pomogao

commons.wikimedia.org/Adrian Michael
Viši sud u Cirihu

U Švajcarskoj zakon ne zabranjuje korišćenje tako dobijenih informacija. Srbin je, osim što je izgubio penziju, pred sudom u Cirihu u septembru 2015. godine osuđen na osam meseci zatvora uslovno, jer je od juna 2009. godine bespravno dobijao invalidski dodatak. Prevara je otkrivena tako što ga je jedan detektiv pratio duže vreme.

Viši sud u Cirihu je sada odbacio zahtev za reviziju procesa, kao i argument kojim se čovek pozvao na sud EU, navodeći da se na te slučajeve mogu da pozovu samo oni koji su se sudu u Strazburu direktno žalili. Istovremeno je ukazano na to da je "presuda Saveznog suda pravno dobro obrazložena".

Osim formalnih razloga, Viši sud je ukazao da Srbin pozivanjem na presudu Evropskog suda ionako nema šanse da obori švajcarsku presudu jer dva slučaja ne mogu da se uporede.

Obrazloženje presude

"Strazburške sudije su odlučivale o slučaju prevare u oblasti obaveznog osiguranja od sudara i odbacili dokaze dobijene praćenjem, dok za slučajeve prevare u oblasti invalidskog osiguranja još od 1. januara 2008. godine postoji pravna regulativa koja definiše postupak sprovođenja takvog nadgledanja osumnjičenih osoba", utvrdio je Viši sud u Cirihu.

2024 © - Vesti online