Sreda 25.10.2017.
18:37
J. L. Petković - Vesti

Srpske sudije zaklele se Tačiju

Tanjug
Položili zakletvu: Sudije i tužioci u kosovskom parlamentu

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović poručila je da su "davanjem izjava o pristupanju srpskih tužilaca i sudija pokrajinskom pravosuđu ojačani principi vladavine prava i pristup pravdi svih građana Srbije koji žive u južnoj srpskoj pokrajini". U njenom saopštenju za medije se nalazi pak podatak o 42 sudija, 14 tužilaca i 145 administrativnog osoblja.

Opozicija u Beogradu, Dveri i DSS, ceremoniju u Prištini nazivaju "poslednjim činom gašenja pravosudnih institucija Srbije".

- Pozdravljam vašu spremnost da se integrišete u kosovsko pravosuđe i radite u skladu sa kosovskim zakonodavstvom - rekao je Tači u obraćanju sudijama.

Srpske sudije i tužioci trebalo je da polože zakletvu 17. oktobra, ali je do odlaganja "pune implementacije" Sporazuma o pravosuđu došlo, prema saopštenju EU, po zahtevu Beograda da se zakletva pomeri nakon lokalnih kosovskih izbora na kojima je trijumfovala Srpska lista, odnosno SNS na KiM.

"Pravna zaštita"

- Sprovođenjem dela Briselskog sporazuma o pravosuđu Srbi na Kosovu i Metohiji dobiće veću pravnu zaštitu i pravo na pravično suđenje, jer će im u svim srpskim sredinama, pa i južno od Ibra, pravdu deliti srpske sudije i tužioci.

Takođe, biće uspostavljen veći javni red i mir u srpskim sredinama, jer će se u okviru pravosudnih organa ubuduće sprovoditi i krivični postupci - saopštila je ministarka Kuburović.

Sporazum o pravosuđu u Briselu je zaključen februara 2015, a od tada su dva puta raspisivani konkursi za prelazak tužioca, sudija i administrativnog osoblja iz srpskog u kosovski pravosudni sistem. Nijednom nisu saopštena njihova imena, a i jučerašnje imenovanje je bilo zatvoreno za medije.

- Od 1999. godine Srbi na KiM nisu u potpunosti imali mogućnost na pravično suđenje i pravnu zaštitu, što je naročito bilo izraženo na području južno od Ibra, gde među sudijama i tužiocima nije bilo predstavnika srpske nacionalnosti - saopštila je ministarka Kuburović.

Međutim, ova informacija nije sasvim tačna. "Vesti" su pisale o najmanje dvoje Srba koji rade u kosovskom sistemu, a prema našim saznanjima ima ih još. Jedan je radnika Ustavnog suda Kosova, Radomir Laban, begunac je od srpskih vlasti, a drugi profesor Ivan Čukalović, zamenik predsednika Ustavnog suda Kosova, jedan je od optuženih u aferi Indeks.

2024 © - Vesti online