Sreda 25.10.2017.
10:55
Vestionline

Madrid "lomi kičmu" Kataloniji

Tanjug/AP
Vlada Španije hoće da spreči nezavisnost Katalonije

Rahoj je istakao da je namera centralne vlade da uvođenjem direktne kontrole nad Katalonijom izbegne nanošenje dalje ekonomske štete tom bogatom regionu, preneo je Rojters.

Španske političke partije odredile su u ponedeljak 27 senatora za članove komisije koja će proučiti kako vlada u Madridu može da interveniše u upravljanju Katalonijom i spreči je da proglasi nezavisnost.

Komisija se sastoji od 15 članova vladajuće Narodne partije španskog premijera Rahoja, šest članova vodeće opozicione Socijalističke stranke, dok ostatak čine članovi manjih španskih stranaka.

Oni će proučiti koje su im sve mere na raspolaganju na osnovu člana 155 španskog Ustava i kako da raspuste katalonsku vladu i katalonskog regionalnog predsednika Karlesa Pudždemona i njegove ministre.  

Očekuje se da će Komisija obavestiti katalonskog lidera Karlesa Pudžedmona o svojim planovima i pozvati ga da odbrani svoj slučaj najverovatnije u četvrtak, dan pre nego što Senat bude glasao o odluci vlade da aktivira člana 155.

S obzirom da Rahojova stranka ima većinu u Senatu, izvesno je da će odluka o aktivaciji člana 155 biti izglasana u tom španskom telu.

Parlament Katalonije će u četvrtak ujutru održati plenarnu sednicu, na kojoj bi, kako mnogi strahuju, mogla biti jednostrano proglašena nezavisnosti tog španskog regiona, javljaju agencije. 

Španska vlada je u subotu odlučila da pokrene proces primene člana 155 ustava zemlje, kojim će se na centralnu vladu preneti ovlašćenja katalonske administracije.

O tim merama, kojima bi se suspendovala regionalna vlada Katalonije, u petak 27. oktobra treba da se izjasni španski Senat, u kome vladajuća Narodna partija premijera Marijana Rahoja ima većinu. Očekuje da će on dobiti i široku podršku opozicionih senatora za mere na očuvanju jedinstva Španije.

U Kataloniji je 1. oktobra održan referendum o nezavisnosti, na kome se oko 90 odsto građana izjasnilo za odvajanje od Španije. Taj referendum, na kome je odziv bio nešto preko 40 odsto, prethodno je najviše sudsko telo Španije proglasilo neustavnim.
 

2024 © - Vesti online