Sreda 25.10.2017.
10:38
Vestionline

Šojble: Ne želim grčke reforme u Nemačkoj

EPA/Clemens Bilan
Ono što je dobro za Grčku, nije i za Nemačku: Volfgang Špojble

- Ne bih volio da budem primoran da uvedem takve reforme u Nemačkoj. To politički nije nimalo lako - rekao je Šojble, jedan od arhitekata programa isplate finansijske pomoći Grčkoj.

On je rekao grčkoj televiziji "Skaj" da bi bio "najsrećniji" da vidi kako Grčka završava ovaj program.

- Verujem da je noćna mora završena, podaci pokazuju da se stvari popravljaju. Prema najnovijim informacijama, smatra se da će Grčka moći dalje bez novih mera i da će ponovo dobiti pristup tržištima - izjavio je Šojble.

Posle dva uzastopna finansijska programa, društevni proizvod Grčke opao je za četvrtinu, plate su smanjene, a porezi povećani da bi država smanjila svoje troškove.

Šojble insistira da je Grčka uvek mogla da napravi izbor kada je reč o ovim bolnim merama, uključujući smanjenje penzija.

- Niko od nas nikada nije želeo da nanese štetu Grčkoj. Uvek smo se borili za to da pronađemo kurs koji bi Grčka mogla da prati prema poboljašanju - rekao je novi perdsednik nemačkog parlamenta.

On je demantovao da se 2015. godine zalagao za izbacivanje Atine iz evrozone. 

Šojble je rekao da su svi eropski ministri finansija tada smatrali da bi bilo najbolje da Grčka "uzme predah od evra", uz evropsku podršku.

2024 © - Vesti online