Sreda 25.10.2017.
00:30
Vestionline, B92

Šta mislite: Da li ste sigurniji u rukama ženskog ili muškog hirurga?

pixabay.com
Hirugija je profesija u kojoj dominiraju muškarci

Analiza je sprovedena na 104.630 pacijenata koji su podvrgnuti raznim operativnim zahvatima kod ukupno 3.314 različita hirurga, među kojima je bilo 2.540 hirurga i 774 žena hirurga. 

Iako je uvreženo mišljenje da su muški lekari spretniji i stručniji, kanadska studija je pokazala da su žene veštije, da upute slede preciznije i da im je veština komuniciranja s ostatkom tima bolja, kaže koautor studije dr. Raž Satkunasivam, hirurg bolnice Hjuston Metodist. 

"Hirugija je profesija u kojoj dominiraju muškarci, a doktorke u toj struci moraju biti 'bolje od najboljih' da bi uspele", kazao je. 

Po istraživanju se kod pacijenata koje operišu hirurškinje u roku od 30 dana nakon operativnog zahvata dogodi prosečno 12 odsto manje komplikacija i smrti. 

Na svakih 230 operativnih zahvata dogodila se jedna smrt više kada su ih obavljali hirurzi. 

Rezultati su pokazali da žene hirurzi posvećuju više pažnje pacijentima i da su manje sklone riziku, pa će u slučaju nedoumice najpre upitati za savet ostale članove tima. 

Autori studije kažu da su rezultati istraživanja relativni i da se ne može govoriti o pravilu, što znači da ne treba strahovati od ishoda operacije u zavisnosti od pola lekara koji će vas operisati. 

"S obzirom na isključenost žena iz procesa operativnih zahvata kroz istoriju i nevidljivi 'stakleni zid' kada su u pitanju rukovodeće pozicije, akademsko napredovanje i pravičnost u pogledu plata hirurga i hirurškinja, ova studija je vrlo značajna. Pokazuje da bi trebalo da postoji jednakost među polovima kada je reč o navedenim profesionalnim standardima", smatra dr. Heder Lodž, naučnica na Univerzitetu Tomas Džeferson u Filadelfiji.

2024 © - Vesti online