Utorak 24.10.2017.
15:55
Danas

"Nikolić odustao i od politike i od stranke"

A. Čukić
Bivši predsednik Srbije i SNS Tomislav Nikolić

Nikolić odbija da napusti rezidenciju

Saradnici Tomislava Nikolića u Kancelariji za saradnju sa Rusijom i Kinom, međutim, juče nisu odgovarali na pitanja Danasa šta je razlog ignorisanja proslave SNS, odnosno da li ima istine u tome da je bivši predsednik Srbije ljut na svoje nekadašnje partijske kolege zbog, kako piše štampa, tretmana njegovog sina Radomira, ali i da li su tačne najave da Nikolić planira da formira sopstvenu stranku revoltiran jer je na silu i protiv svoje volje istisnut iz političkog života.

Nikolić je, ipak, za beogradske medije i poručio da se više neće baviti politikom. "Ne bavim se politikom, niti ću. Podržavam SNS i imam dobru saradnju sa Aleksandrom Vučićem. Pojaviću se na svakom važnom skupu stranke na koji me budu pozvali", glasi njegova kratka izjava.

Međutim, kako su Danasu preneli sagovornici iz krugova SNS, "Tomislav Nikolić preti već neko vreme osnivanjem stranke, ali se nagodio da mu ostane vila, pa je za sada odustao od te ideje".

Osim činjenice da bivši predsednik Srbije odbija da napusti rezidenciju namenjenu za predsednike države dok obavljaju tu funkciju, kao i da očigledno nema ništa protiv da njegov život u tom raskošnom zdanju i dalje plaćaju građani Srbije, ostale tvrdnje o "nagodbama" i "pretnjama" osnivanjem stranke nije moguće proveriti, odnosno svrstati u spin aktuelne vlasti ili istinitu tvrdnju.

Zašto toliko para za Nikolićevu kancelariju?

O tome da Nikolićevi politički i drugi apetiti daleko premašuju funkciju koja mu je namenjena po okončanju mandata predsednika države, uveliko se spekuliše. Početkom juna ove godine Vlada Srbije imenovala je Nikolića za predsednika Saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom.

On je tada novinarima rekao da Nacionalni savet ima 14 članova - sedam ministara i sedam stručnjaka iz "raznih oblasti", a u radu pomaže Kancelarija koja radi na sprovođenju sporazuma s Rusijom i Kinom. Mediji su u nekoliko navrata izveštavali o velikoj sumi novca koji se izdvaja za funkcionisanje ovog tela, kao i njegovoj svrsishodnosti, odnosno nastajanju za potrebe "uhlebljenja" Nikolića i njegovih kadrova.

Naslednik 2019?

Aleksandar Vučić je više puta odgovarajući novinarima nagoveštavao da će poziciju lidera SNS prepustiti nekom drugom. Naslednika ću predložiti na kongresu stranke u januaru 2019, izjavio je Vučić letos za TV Hepi.

2024 © - Vesti online