Utorak 24.10.2017.
14:37
Vestionline

"Srbija i Hrvatska stalnim naoružavanjem krše Dejtonski sporazum"

youtube.com/TV1
Potpisivanje Dejtonskog sporazuma (Foto: Arhiva)

"Vučić kaže da je Srbija najjača u naoružanju"

Bećirović je na posebnoj zajedničkoj sednica oba doma Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu optužio Ministarstva odbrane BiH da ne čini ništa u vezi s tim pitanjem, već da se u BiH čak govori o demilitarizaciji.

Zamenik ministra odbrane Boris Jerinić odgovorio je da postoji Sporazum o subregionalnoj kontroli naoružanja, kao i da Ministarstvo sprovodi analizu u skladu sa nadležnostima koje ima.

- Sporazum koji je potpisan 1996. godine između Hrvatske, Srbije, Srne Gore i BiH utvrdio je gornji limit u pet kategorija naoružanja - tenkovi, oklopna vozila, borbeni avioni, jurišni helikopteri i borbena vozila s kalibrom do 85 milimetara - kazao je Jerinić.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo odbrane BiH raspolaže podacima da nijedna od ovih zemalja ne poseduje naoružanje iznad limita. Iznoseći podatke u procentima, Jerinić je rekao da BiH čak poseduje više aviona i tenkova od komšija.

Komentarišući Jerinićevo izlaganje, Bećirović je podsetio na izjavu predsednika Srbije Vučića prema kojoj je Srbija jača u naoružanju od svih država bivše Jugoslavije, ocenivši da se "iz toga vidi da se krši Aneks 5 (Sporazum o regionalnoj stabilizaciji) i Dejtonski sporazum".

2024 © - Vesti online